8.9.2020. 12:25
1
Liga nacija je potpuno nebitno takmičenje naspram onoga što nas čeka za mjesec dana
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uspješno je počela turneju u Ligi nacija nakon remija sa Talijanima u Firenci, ali je dojam pokvaren nakon sinoćnjeg poraza na Bilinom polju od selekcije Poljske.

Ipak, ne treba biti cjepidlaka u ovoj situaciji i logično bi bilo da nakon sinoćnje loše igre protiv Poljaka hladne glave razmišljamo šta dalje, posebno zbog utakmice koje nam dolazi za mjesec dana, a u pitanju je baraž za odlazak na Euro koje će se igrati na ljeto 2021. godine. Italiju i Poljsku moramo ostaviti iza nas, a Liga nacija nam, generalno, sada mora biti neki drugi ili treći prioritet, u situaciji kada imamo idealne uslove da se po prvi put u svojoj historiji plasiramo na EP.

Idealna je ovo prilika da se na EP plasiramo sa Edinom Džekom, koji bi baš nakon tog EP mogao da okači kopačke o klin kada je nacionalni tim u pitanju, iako je i sam napadač Rome nakon utakmice sa Talijanima rekao da će biti tu dokle god ga selektori budu zvali.

Podsjećanja radi, najbliži plasmanu na EP bili smo možda 2003. godine, kada nam je u posljednjoj utakmici kvalifikacija trebala pobjeda protiv Danske na Koševu (završilo 1:1), kako bi se plasirali na Euro u Portugalu 2004. godine. Imali smo mi kasnije, istina, i dva baraža za Euro. U jednom smo izgubili od Portugalaca ukupnim rezultatom 6:2, a u drugom nas je nadigrala Irska koja je sa ukupnih 3:1 išla na završni turnir.

Sjeverna Irska nije tako jaka kao prije dvije-tri godine

U polufinalu baraža za Euro ćemo, kako vam je poznato, biti domaćini protiv selekcije Sjeverne Irske, protiv koje smo ne tako davno igrali i protiv koje znamo igrati i pobjeđivati. Sjeverna Irska i nije toliko nezgodan protivnik kao što je to bio slučaj tri ili četiri godine ranije, sada su nešto slabiji, što naravno ne znači da smo baš mi apsolutni favoriti, kada uzmemo u obzir činjenicu da se i kod nas upravo dešava smjena jedne velike i uspješne fudbalske generacije, od koje su kao glavne karike tu i dalje Edin Džeko i Miralem Pjanić.

Utakmica polufinala baraža protiv Sjeverne Irske na programu je 8. oktobra na Bilinom polju u Zenici. Sjevernu Irsku sa klupe predvodi Ian Baraclough, a okosnicu tima im čine uglavnom igrači koji nastupaju za klubove u engleskoj Premier ligi i Championshipu. Među najpoznatijim su Jonny Evans, nekadašnji fudbaler Man. Uniteda, a sada član Leicestera, potom kapiten Steven Davis, igrač Glasgow Rangersa, Kyle Lafferty, napadač Reggine, Josh Magennis, napadač Hull Cityja, i dr.

Od najbitnijih rezultata u posljednje dvije godine izdvajamo pobjede protiv Češke u gostima, remi sa Holandijom na domaćem terenu, te remi sa Rumunima u gostima. Ipak, ima tu i nekoliko rezultatskih katastrofa kao naprimjer poraz od Njemačke 6:1, te poraz sinoć od Norveške 1:5. 

Trenutno su 50. selekcija na FIFA-inoj rang listi. Imaju tri učešća na Mundijalima i jedno učešće na Euru. Sa Sjevernom Irskom smo do sada igrali u dva navrata i upisali smo dvije pobjede (2:1, 2:0). Obje utakmice protiv njih smo odigrali u prošlom izdanju Lige nacija.

Preko Slovačke do Brazila

Ukoliko bi pobijedili Sjevernu Irsku i plasirali se u finale baraža, koje bi opet igrali u Zenici, onda ćemo tamo igrati protiv Slovačke ili protiv Republike Irske. Sa obje reprezentacije se jako dobro poznajemo i igrali smo sa njima u prošlosti u nekoliko navrata. Finalni meč baraža će se igrati na Bilinom polju 12. novembra ove godine. 

Slovačku sa klupe trenutno predvodi Pavel Hapal, a njihovi najpoznatiji i najbolji igrači su Peter Pekarik, iz berlinske Herthe, Milan Škriniar, iz milanskog Intera, Juraj Kucka, iz Parme, Ondrej Duda, iz berlinske Herthe, Stanislav Lobotka, fudbaler Napolija, Martin Dubravka, golman Newcastlea, Marek Hamšik, kapiten i fudbaler kinskog Daliana, i Laszlo Benes, igrač Borussije M.

Od važnijih pobjeda u posljednje dvije godine izdvajamo pobjede protiv Mađarske u gostima, što je samo jedna od dvije pobjede u posljednje dvije godine ovog tima. Gubili su od Hrvatske (i to 4:0 na domaćem travnjaku i 3:1 u gostima), te na domaćem travnjaku protiv Češke.

Trenutno su 42. ekipa na FIFA-inoj rang listi, a sa njima smo do sada odigrali četiri utakmice. Slavili smo tri puta, a upisali smo samo jedan poraz, uz gol razliku 6:4. Slovaci su po jednom, kao samostalna zemlja, igrali na SP i na EP. U oba navrata su stigli do osmine finala.

Irci nam nikako ne odgovaraju

Republika Irska je selekcija koja nas je izbacila iz baraža za Euro 2016. godine u Francuskoj. Njihov sadašnji selektor je Stephen Kenny, a okosnicu tima čine fudbaleri iz engleskog Premiershipa, kao što su Darren Randolph, golman West Hama, kapiten Seamus Coleman, fudbaler Evertona, Robbie Brady, igrač Burnleyja, Conor Hourihane, fudbaler A. Ville, Harry Arter, sadašnji igrač Bournemoutha, Shane Long, napadač Southamptona, i dr.

Kada su u pitanju natupi Iraca u posljednje dvije godine, nisu se nešto proslavili, a većinu utakmica su odigrali neriješeno, baš kao i onu odlučujuću sa Dancima, gdje su direktno mogli da izbore nastup na Euru. Ligu nacija su počeli slabo, nakon remija u Bugarskoj poraženi su u Irskoj od selekcije Finske.

Irska je trenutno 41. reprezentacija na FIFA-inoj rang listi. Podsjećanja radi, sa njima smo do sada odigrali tri utakmice i nijednom ih nismo pobijedili. Upisali smo dva poraza u Dublinu, te remi u Zenici, uz gol razliku 1:4.

Pripremio: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.