28.10.2020. 13:49
8
Respiratore ne možemo ni upaliti, a premijer Novalić je govorio: Ovo je respirator koji snabdjeva dva pacijenta odjednom i sami je vrh ponude u branši!
Vlada FBiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, pohvalila se 25. aprila ove godine nabavkom 100 respiratora iz Kine koje smo platili 10,5 miliona KM.

Podsjećanja radi, respiratore je nabavila firma "Srebrena malina", u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a 100 respiratora smo Kinezima platili 10,5 miliona KM. Međutim, nešto kasnije, Tužilaštvo BiH je kreiralo i pokrenulo predmet oko kupovine ovih respiratora, a u sklopu kojeg se terete spomenuti Hodžić, spomenuti premijer Novalić, te suspendovani direktor FUCZ-a, Fahrudin Solak.

Šest mjeseci kasnije, goraždanska bolnica nije uspjela da upali respiratore, a slično se danas dogodilo i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Jutros je trebalo biti instalirano 16 uređaja, ali je utvrđeno da su dva neispravna, tačnije da su imali iste parametre koje su imali i uređaji koji su trebali biti instalirani sinoć u bolnici u Goraždu.

Isti respiratori su predmet velikog skandala koji potresa Bosnu i Hercegovinu još od početka pandemije, od sporne nabavke, utrošenih sredstava, firme koja je nabavljala respiratore, pa do toga da spomenuti respiratori uopće ne mogu da se koriste, što je utvrđeno danas u dvije zdravstvene ustanove.

"Vlada FBiH je kupila respiratore kao potporu našem zdravstvenom sistemu, koji se jako dobro bori sa ovom pandemijom. To je 100 respiratora koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši. Naime, ovo je respirator koji snabdjeva dva pacijenta odjednom. Ovo nam daje sigurnost da imamo kapacitet, ako bi pandemija, ne daj Bože, eksplodirala", rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH, prilikom preuzimanja respiratora na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

Pitanje je da li spomenuti respiratori i dalje "snabdjevaju dva pacijenta odjednom" u situaciji kada ih ne možemo ni upaliti, niti osposobiti za nesmetan i normalan rad?

Ili bi ih možda trebali pokušati upaliti, pa ugasiti? Ili je do kablova? Ili je do prekidača? Ili smo jednostavno bacili 10 i po miliona maraka na neispravne i neupotrebljive respiratore?

Šta opet znamo, nismo možda ni kompetentni da o tome govorimo. Da pričamo o registratorima, pardon ventilatorima, mislim respiratorima - kako god da se zovu. Možda bi bilo dobro da nam sve to opet detaljno pojasne oni koji su nabavili iste respiratore.

Novinar: Haris Ahbabović
Video: FENA

8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.