4.1.2021. 11:31
0
Djevojke i mladići iz Posušja posljednju komunikaciju imali oko 04:00 sata ujutro, zatečeno šest mrtvih tijela u sjedećem položaju
Ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu danas će započeti sprovodni obredi za pokojne Ivana Miličevića, Stipu Romića, Žanu Pavković, Miju Soldo, Stipu Pavkovića i Mariju Pavković, šestero mladih koji su tragično nastradali u novogodišnjoj noći u mjestu Tribistovo kod Posušja.

Zajedničku misu zadušnicu predvodit će mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, Petar Palić.

Podsjećanja radi, jučer su sahranjeni Mirela Rezo i Stjepan Jukić. Groblje Martića Križ je bilo pretijesno za sve koji su željeli njihovim roditeljima stisnuti ruku, uputiti riječi utjehe i na bolji svijet ispratiti dvoje mladih, koji su zajedno sa svojim drugarima tragično stradali u novogodišnjoj noći, tako što su se ugušili od plina.

Tužna povorka jučer se tačno u podne okupila pred mrtvačnicom gdje su izraze saućešća primali neutješni Mirelini majka Željka, otac Borislav, sestra Matea, brat Željko i druga rodbina.

Zbog smrti osam mladih osoba kod Posušja, u Federaciji Bosne i Hercegovine danas je Dan žalosti.

Čekaju se rezultati nalaza krvi i urina

Milan Galić, šef policije Zapadnohercegovačkog kantona, jučer je u Posušju potvrdio da istraga u vezi nezapamćene tragedije u Tribistovu još nije okončana. Nakon što je u Mostaru urađena obdukcija tijela nastradalih, podsjetio je na to da su na analizu u Sarajevo poslani uzorci krvi i urina.

Galić je naveo da će biti provedena toksikološka i hemijska vještačenja, ali i mašinska te protupožarna. Budući da je uzrok smrti osmero mladih Posušaka gušenje, koje je najvjerovatnije nastupilo usljed ispušnih plinova iz agregata koji se nalazio u ostavi uz prostoriju gdje su nađeni mladići i djevojke, neophodno je uraditi vještačenje tog uređaja.

Međutim, Galić je otkrio da će, uz agregat, biti provedena vještačenja šporeta na drva i dimnjaka.

- U vikendici je, a što je utvrđeno tokom uviđaja, bio i šporet u kojem je bilo žeravice, a kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti, odnosno, da bi se utvrdilo kako je došlo do gušenja, provest će se i vještačenja dimnjaka. Također, po potrebi saslušat će se i druge osobe na sve okolnosti - kazao je Galić  za Dnevni Avaz.

Posljednja komunikacija u četiri sata ujutro

Nakon završene obdukcije tijela nesretno stradalih Posušaka, u medijima se pojavljuju novi detalji o kobnoj novogodišnjoj noći.  

Jedna od infromacija je da su preminuli zadnju komunikaciju mobitelima imali malo iza četiri sata, a nakon toga su, pretpostavlja se zaspali, prenosi Dnevni Avaz.

Istražitelji kada su došli na mjesto događaja zatekli su šest mrtvih osoba u sjedećem položaju, a dva mladića ležala su na podu. Pretpostavlja se da su pokušali izaći, ali do zaključanih vrata vikendice nisu uspjeli doći, dodaje Avaz.

Šupa iza vikendice, gdje se nalazio agregat, kojega je od rodbine posudio jedan od preminulih, imala je dvoja vrata, jedna su bila zatvorena, a druga malo otvorena. Sav ugljenmonoksid nije mogao "ispariti" vani i kada se šupa napunila vjerovatno je prelazio u vikendicu u kojoj se posljednji put veselila skupina mladih ljudi tokom dočeka Nove godine.

U Gradskoj mrtvačnici Bijeli Brijeg u Mostaru obavljena je obdukcija tijela tragično stradalih djevojaka i mladića iz Posušja. Od svih preminulih su odmah nakon uviđaja uzeti uzorci krvi i urina, koji su poslani na analizu i što će, uz obdukcijski nalaz u konačnici, i rasvijetliti ovu nezapamćenu tragediju, odnosno, otkriti tačan uzrok smrti.

Sve ukazuje na gušenje plinom

U MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona i u Tužilaštvu ZHK su za Avaz kazali da za sada sve ukazuje na to da je smrt nastupila usljed ispuštanja otrovnih plinova iz agregata, koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji vikendice u kojoj su novogodišnju noć proslavljali Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine.

Kako je rečeno za ovaj list, agregat pomoću kojeg su se grijali, nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, odnosno, ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio tačno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići. Tokom uviđaja je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerovatnije, na taj način ispušni plinovi, konkretno, ugljični monoksid, i ugušili osmero mladih.

Iz policije je rečeno da „plinski top“ koji se koristi za zagrijavanje, nije pronađen uz agregat kako se to iznosilo u medijima.

- Dana 1. 1. 2021. godine u 10.05 sati, PU Posušje je zaprimila prijavu da je u vikend kući koja se nalazi u mjestu Tribistovo, općina Posušje, smrtno stradalo osam osoba.   Na mjesto događaja izišli su djelatnici Doma zdravlja Posušje i policijski službenici PU Posušje koji su zajedno sa dežurnim županijskim tužiteljem na mjestu događaja izvršili očevidne radnje kojom prilikom su utvrdili da su smrtno stradali: S.R., M.R., Ž.P., M.S., M.P., S.P., I.M. i S.J., svi 2001. godište i s područja općine Posušje. Također, izvršenim očevidom je utvrđeno da se najvjerojatnije radi o gušenju, a po nalogu dežurnog županijskog tužitelja u Širokom Brijegu, smrtno stradale osobe su prevezene na Odjel patologije SKB Mostar gdje će biti izvršena obdukcija, nakon koje će, a eventualno i drugih potrebnih vještačenja, biti poznat uzrok smrti - navodi se u prvom opširnijem saopćenju MUP-a ZHK. 

Sličan slučaj prije četiri godine

U približno isto vrijeme u zadnjim satima 2016. godine u porodičnoj kući od posljedica gušenja plinom, smrtno su stradale dvije 21-godišnje ljepotice, Marija Damjanović i njena prijateljica Magdalena Dominović iz okoline Splita. Djevojke su živjele i radile u Beču, a u Donju Mahalu su došle kako bi dočekale Novu 2017. godinu. 

Tužna vijest iz Posušja podsjetila je Marijinu susjedu Ljubicu Damjanović i u njoj probudila emocije o Mariji kao prekrasnoj i uvijek nasmijanoj djevojci. 

- Imala je krug prijatelja i rodbine zbog kojih je i voljela dolaziti kući u svoju rodnu Posavinu. Sa Splićankom, prijateljicom Magdalenom, stigla je nešto prije ponoći i kod susjede uz kafu dogovarale detalje oko dočeka Nove godine sa svojim najboljim društvom i sve je bilo spremno za jedan lijep provod, prisjetila se Ljubica. 

- Nešto iza ponoći djevojke su došle na spavanje, a kako je noć bila iznimno hladna, prostorija u kojoj su spavale zagrijavana je plinskom grijalicom. Tata ih je ujutro najprije zvao da dođu u kuću popiti kafu, ali kako nisu odgovarale otišao je do sobe i kroz prozor vidio da nepomično leže. Uzalud ih je dozivao i potom je razvalio ulazna vrata. Strašno! Kad su nam javili, u prvom trenutku nisam vjerovao da je to istina - govori za Večernji list, najmlađi Marijin brat Josip koji je tužnu vijest prihvatio s nevjericom. 

Zanimljivo je da su Marija i Magdalena prijateljice iz školskih klupa, skupa u istom razredu u Beču i bile najbolje, nerazdvojne prijateljice. 

Neraskidivo prijateljstvo završilo je zajedničkom smrću, na način koji niko u Posavini ne pamti. Marija je sahranjena na Groblju Karaula u Donjoj Mahali, a na posljednji počinak, uz shrvanu porodicu, ispratilo ju je više od 2.000 njezinih komšija, prijatelja i poznanika porodice Damjanović uz ogromnu bol, suze i tople riječi utjehe ožalošćenoj porodici.

- Marija je bila cvijet koji mirisao okolinom i budio život u svima nama. Iz nje je zračila nevjerovatna toplina koja je svima nama davala snagu i podizala nam raspoloženje. Došla je iz Beča da skupa doživimo još jedan lijep doček Nove godine, da nam uljepša dane i ulije snagu za nove životne pobjede - kroz suze su govorili Marijana Oršolić, Matea Bernatović i Josip Jurić, njezini prijatelji uz koje je, skupa s prijateljicom Magdalenom, provela posljednje sate svojeg mladog života.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.