2.2.2021. 13:30
0
"Mi imamo dokaze ko su ubice Dženana Memića. Imamo sve ono što nam treba da dokažemo zataškavanje ubistva!"
Muriz i Arijana Memić, otac i sestra ubijenog Dženana Memića, danas su ispred zgrade Tužilaštva KS zatražili ostavku glavne tužiteljice Sabine Sarajlije.

Oni su predali zahtjev u Tužilaštvo KS u kojem traže da Sarajlija odstupi sa fukcije. Otac Dženana Memića, Muriz Memić rekao je da iz profesionalnih razloga traži da ode kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, te da podnese ostavku.

Memić: Sarajliji obećana funkcija

Današnja i jučerašnja dešavanja u Sarajevu danas je za Source.ba portal prokomentarisao kratko Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

"Vidjećemo šta će se desiti dalje. Podnio sam zahtjev i sada tražim ostavku Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice KS, koja nečasno obavlja tu funkciju. Iz profesionalnih razloga, ja tražim tu ostavku. Tražio sam od nje da primi mog advokata i mene, evo opet, da joj pružimo ruku, mada ona ne može više da vodi ovu istragu, jer su oni davno imali sve ove dokaze, koje sada ima Tužilaštvo BiH, jer vidimo da ih sada hapse. Dakle, Sabina Sarajlija je znala za to, ali nije htjela da reaguje. Najopasnija stvar je to što je ona rekla ljudima iz Evropske komisije da ona stoji iza optužnice i da će vidjeti kako će presuditi Vrhovni sud", kaže Memić za Source.ba portal.

"Ona je došla umjesto Dalide Burzić, da zaštiti njen dosadašnji rad, jer joj je obećana ta funkcija. Nije ona po profesionalizmu da zasluži tu funkciju. Nastavila je stopama Dalide Burzić. Tu je bio i Milan Tegeltija, koji je, kako znamo, smijenjen. Oni su vedrili i oblačili ove poslušne, a Sabina Sarajlija je poslušna", ističe Memić.

Memić dodaje da je pet godina otišlo uzalud, ali da je ovo neki novi početak i da je njegov entuzijazam za borbu još snažniji.

"Pet godina je otišlo uzalud, jučer smo došli na nulu. Sad je jasno da je Dženan ubijen i da imaju dokaze. Nadam se da će državno tužilaštvo to uspjeti da dovede do kraja. Iako, sada očekujemo velike političke napade na njih, jer politika iza ovoga stoji. Entuzijazam je sada kod mene 'puta dva', tako da sad moramo još jače da se borimo. Biće ovdje borbe. Što je rekao Inzko, borite se, ovo je vaša zemlja. Hvala mu na tom savjetu koji nam je dao", kaže Memić.

Feraget: Imamo dokaze ko su ubice

Za Source.ba portal danas je govorio i Ifet Feraget, advokat porodice Memić u slučaju ubistva njihovog sina.

"Trud se na neki način isplatio, iako je ovo sami početak nove faze. Radi se o istrazi organiziranog kriminala u istrazi slučaja Dženan Memić. Ono što je loše je to da jedno tužilaštvo sada istražuje drugo, njegove propuste, umjesto da zajedničkim snagama rade na borbi protiv kriminala i korupcije. Nadam se da će ovaj potez od jučer biti signal da sve ovo što smo radili u pet godina nije uzaludno, iako niko ne može reći da je ovo uzaludan posao, jer će rezultati ove borbe doći na naplatu prije ili kasnije. Ove promjene možemo donijeti sami sebi, građani postaju svjesni te borbe i promjena", kaže Ifet Feraget za naš portal.

Feraget poručuje da ne može ni zamisliti da su jučerašnja dešavanja predstava za javnost, jer je slučaj ubistva Dženana Memića preozbiljan slučaj da bi se neko igrao s njim.

"Vjerujemo u to što radi Tužilaštvo BiH. Dugujemo zahvalnost Gordani Tadić i to nisu floskule, svjestan sam zašto ovo govorim. Gordana Tadić nam je ulila nadu da će u ovom slučaju biti pomaka, a ovo jučer jesu konkretni potezi, kada se tiče opstrukcije istrage. Sve su to bili podmetnuti tragovi i lažna vještačenja, kada je u pitanju slučaj Dženan Memić. Ne želim ni da pomislim da je ovo predstava za javnost, jer je ovaj slučaj preozbiljan. Ono što jeste bolno i što je izazovno je to da će ta istraga prije ili kasnije biti usmjerena prema kolegama. Kada su u pitanju slučajevi Memić i Dragičević, mi imamo sve ono što nam treba da dokažemo zataškavanje ubistava. Imamo dokaze ko su ubice ta dva mladića, ali je prva grupa dokaza mnogo značajnija. Ako je neko radio na zataškavanju, sasvim je logično da će odgovarati sam zbog toga, ili da će nas istraga dovesti do toga ko je organizovao tu kriminalnu grupu, a to je ono nešto najteže i najgore što se može desiti u pravosuđu, da govorimo o kriminalu unutar samog sistema", rekao je na kraju razgovora za naš portal advokat Ifet Feraget.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.