7.2.2021. 11:10
6
Treba vam sedam godina da zaradite Koldžin bijeli hljeb, Ajnadžić za isti može kupiti dvosoban stan, dok Babić za "svoj bijeli hljeb" može kupiti Mercedes E 220 D 9G
Javnost u Bosni i Hercegovini, konkretno u Kantonu Sarajevo, šokirana je činjenicom da će bivši SDA načelnici općina Centar Sarajevo i Novo Sarajevo, Nedžad Ajnadžić i Nedžad Koldžo, primati ogromne svote novca na konto kontroverznog "bijelog hljeba".

Naime, obojica su ubjedljivo poraženi na lokalnim izborima pred kraj 2020. godine. Ajnadžića je u Centru deklasirao Srđan Mandić iz "četvorke", dok je predstavnik iste političke opcije/ideologije, Hasan Tanović, također vrlo lako pobijedio Koldžu u Novom Sarajevu.

Sada već bivši SDA načelnici su se odlučili da svoje pozicije ne napuste praznih ruku, pa će tako u narednih 12 mjeseci primati tzv. bijeli hljeb. 

Koldžo će naplatiti preko 80.000 KM

Idemo redom. Prema pisanju pojedinih medija u Sarajevu, Nedžad Koldžo će dobijati platu od 4.000 KM, i na to uplaćene doprinose u iznosu od oko 2.700 KM. To znači da će Nedžad Koldžo na mjesečno nivou dobijati oko 6.700 KM.

Koldžo je govorio za Source.ba portal o "bijelom hljebu", te se pravdao kako je njegovo zakonsko pravo da uzme bijeli hljeb, te da je postupio u skladu sa zakonom.

"To je zakonsko pravo. Ja imam još par godina do penzije i nadam se da ću ubrzo pronaći novi posao. Ne vidim u čemu je čudo da to neko koristi. Da je zakon drugačiji i da je zakonodavac htio drugačije, vjerovatno bi bio takav. Šta ja sad drugo mogu? Ja sam radio tu 14 godina i sada moram naći novi posao. Zakon mi ne omogućava da se bilo gdje sad zaposlim, tako da i tu imamo određenih problema. Imam i ja porodicu, imam i ja par godina do penzije, a moram i staž ostvariti. Ja to nisam tražio, ali je situacija bila takva da nemam drugog izlaza dok ne nađem posao. Nije mi lako, niti mi je to drago. To je rješenje koje svako koristi dok se ne nađe posao. Ne vidim zašto sad neko postavlja pitanja je li to neko čudo", rekao je Nedžad Koldžo prije nekoliko dana za naš portal.

Dakle, ukoliko Koldžo u narednih 12 mjeseci bude primao po 6.700 KM, to znači da bi ukupno trebao da naplati 80.400 KM. 

Pokazano u praksi, šta to znači. To znači sljedeće: Ako je zajamčena penzija u FBiH 478 KM, to znači da jednom penzioneru sa zajamčenom penzijom treba čak 168 mjeseci da dobije ovaj novac, odnosno 14 godina. Koldžo će taj isti novac, bez ikakvog rada, a na konto bijelog hljeba, dobiti za svega godinu dana, odnosno 12 mjeseci. Za taj novac Koldžo sebi može priuštiti Mercedes Benz E350d 4 Matic iz 2018. godine.

Dakle, ako prosječna plata u FBiH iznosi oko 970 KM (što je svakako daleko od realnog stanja), to znači da bi nekome sa prosječnom platom trebalo gotovo sedam godina da zaradi novac kojeg će Koldžo dobiti za godinu dana.

Ajnadžić rekorder od navedenih

Idemo dalje. Nedžad Ajnadžić će primati bruto platu u iznosu od čak 7.600 KM mjesečno, što znači da će za godinu dana dobiti 91.200 KM.

Pokazano u praksi, šta to znači. To znači sljedeće: Ako je zajamčena penzija u FBiH 478 KM, to znači da jednom penzioneru sa zajamčenom penzijom treba čak 190 mjeseci da dobije ovaj novac, odnosno gotovo 16 godina. Ajnadžić će taj isti novac, bez ikakvog rada, a na konto bijelog hljeba, dobiti za svega godinu dana, odnosno 12 mjeseci. Za taj novac Ajnadžić sebi može priuštiti BMW X4 iz 2018. godine. Za taj novac, Ajnadžić može kupiti i dvosoban stan u Sarajevu.

Dakle, ako prosječna plata u FBiH iznosi oko 970 KM (što je svakako daleko od realnog stanja), to znači da bi nekome sa prosječnom platom trebalo gotovo osam godina da zaradi novac kojeg će Ajnadžić dobiti za godinu dana.

Ono što je posebno poražavajuće u ovoj priči je to da će Ajnadžić primati bijeli hljeb, iako je vlasnik dvije firme koje posluju sa prihodima od nekoliko stotina hiljada maraka. Ajnadžić se u saopćenju pravdao da će novac od bijelog hljeba dati u humanitarne svrhe, te da se ne hvali javno o svom humanitarnom radu.

Amri Babić 70.000 KM

Amra Babić, nekadašnja gradonačelnica Visokog, također će uzeti bijeli hljeb nakon poraza na izborima od Mirze Ganića iz SDA. Prema pisanju medija u Visokom, Babić  bi na godišnjem nivou mogla da naplati oko 70.000 KM na konto bijelog hljeba.

Pokazano u praksi, šta to znači. To znači sljedeće: Ako je zajamčena penzija u FBiH 478 KM, to znači da jednom penzioneru sa zajamčenom penzijom treba čak 146 mjeseci da dobije ovaj novac, odnosno gotovo 12 godina. Babić će taj isti novac, bez ikakvog rada, a na konto bijelog hljeba, dobiti za svega godinu dana, odnosno 12 mjeseci. Za taj novac Amra Babić sebi može priuštiti Mercedes E 220 D 9G iz 2018. godine. 

Dakle, ako prosječna plata u FBiH iznosi oko 970 KM (što je svakako daleko od realnog stanja), to znači da bi nekome sa prosječnom platom trebalo šest godina da zaradi novac kojeg će Amra Babić dobiti za godinu dana.

Novinar: Haris Ahbabović

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.