3.3.2021. 9:57
0
Sve nelogičnosti NSBiH: Ne mogu navijači na tribine, ali ne mogu ni novinari na tribine!
FOTO: Source.ba / arhiva
Fudbalski savez Bosne i Hercegovini i dalje ne dopušta povratak navijača na stadione u BiH, ali da stvari budu još nelogičnije, ne dopušta ni brojnim novinarskim ekipama boravak na bh. stadionima pod krinkom njihove brige za novinare zbog pandemije koronavirusa.

Naime, prema aktuelnim odlukama NSBiH, na utakmicama Premijer lige BiH može se naći svega 10 novinara, a uglavnom se radi o medijima koji su sponzorski vezani za određene bh. klubove, tako da su brojni mediji uskraćeni da borave na utakmicama Premijer lige BiH.

Source.ba portal se pokušao akreditovati za nedavno održani sarajevski vječiti derbi, na Grbavici, ali nam je iz FK Željezničar rečeno sljedeće:

"Nažalost, nismo u mogućnosti potvrdno odgovoriti na vaš zahtjev. Prema protokolu dostavljenom od NS/FS BiH, možemo akreditovati samo 10 predstavnika medija, a FK Željezničar je akreditovao svoje novinare, predstavnike FK Sarajevo i predstavnike medijskih partnera s kojima imamo ugovore. Nadam se da razumijete odluku, te se nadamo da će broj prisutnih medija na utakmicama što prije biti povećan", stoji u odgovoru kojeg smo dobili od kluba sa Grbavice.

Naravno, u ovoj situaciji ne krivimo klubove, nego isključivo ljude u NSBiH koji su donijeli ovakvu nelogičnu odluku. Jasno je da svi novinari i njihove ekipe ne mogu stati u novinarske lože na stadionima, ali je također jasno da brojni novinari mogu svoj posao neometano da rade i sa tribina, koje su ionako prazne, ali im se ni to ne dopušta.

Postavlja se pitanje šta je cilj ovakve odluke NSBiH - da se riješi svih onih medija koji im se ne dopadaju ili im se ne dopada njihovo pisanje? Da kanališu medijsko izvještavanje o domaćem prvenstvu? Da se pod krinkom borbe protiv pandemije i brige za novinare, ustvari, bore protiv novinara ne dopuštajući im da rade svoj posao, što je osnovno i elementarno ljudsko pravo? Da ugase ionako ono malo fudbala kojeg imamo u BiH?

Svakako je poražavajuće i to da se brojni mediji, kojima je također uskraćen boravak na stadionima širom BiH, nisu oglasili po ovom pitanju, te da su se nekako pomirili sa činjenicom da im ljudi iz NSBiH određuju mogu li ili ne mogu raditi svoj posao. Kod nas vrijedi zlatno pravilo - manje talasaj, manje ćeš problema imati, samo da se ne zamjeriš kome.

Tim povodom, poslali smo službeni upit na adresu NSBiH, odgovor smo dobili neposredno nakon objave ovog članka.

Podsjećanja radi, našoj ekipi nije čak ni dozvoljeno bilo da uđe na zvanično predstavljanje novog selektora fudbalske reprezentacije BiH, Ivayla Peteva, pod opaskom da na press mogu ući samo "mediji koji prate fudbalsku reprezentaciju BiH". 

U dopisu kojeg smo poslali, NSBiH smo pitali sljedeće:

1. Zbog čega je još uvijek na snazi odluka da klubovi mogu akreditovati svega 10 novinara za utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine? Jasno je da se novinari, poštujući sve epidemiološke mjere, mogu ugodno i normalno smjestiti bilo gdje na stadionu, kako se to radi u ostatku Evrope.

2. Znate li da ovakva odluka i dalje diskriminira sve ostale medije u BiH koji su godinama pratili Premijer ligu BiH, pa tako i Source.ba portal koji je godinama radio projekat "derbi kola" Premijer lige BiH?

3. Šta je poenta ovakve odluke, da nam argumentovano navedete? Da li ste zaista zabrinuti za zdravlje novinara i predstavnika medija, ili samo želite da na jedan diskretan način kanališete medije koji prate domaće prvenstvo?


U odgovoru stoji sljedeće:

"U ime Komiteta za sportsku medicinu NS/FS BiH odgovoriću Vam  na postavljena pitanja koje ste nam poslali u dopisu od  02.03.2021. godine.

1. Živimo u vremenu proglašene pandemije korona virusa u svijetu. Da bi uopšte otpočela sezona  PL BiH 2020/21 , NS/FS je pripremio Pravilnik "Covid 19" koji  je donesen u cilju prevencije širenja zarazne bolesti korona  virusa. Pravilnik je u potpunosti u skladu sa pravilnikom UEFA, odobren od viših zdravstvenih instanci na državnom, odnosno entitestskim nivoima. Jedna od odredbi pravilnika je i broj akreditovanih novinara na utakmici.

2. Ne postoji  diskriminacija bilo koga. Sistem akreditovanja NS/FS BiH je prepustio klubovima koji su dužni da ga u potpunosti poštuju.

3. Poenta ovakve odluke je čuvanje zdravlja svakog pojedinca koji učestvuje u organizaciji utakmica PL BiH, jer  na taj način čuvamo opstanak takmičenja. U slučaju masovnog širenja zaraze na stadionima, više zdravstvene instance na državnom, odnosno entiteskim nivoima, mogu proglasiti prekid takmičenja, što se već dogodilo. Ukoliko se striktno pridržavamo Pravilnika "Covid 19" to se neće dogoditi. Kada je epidemiološka situacija bila u poboljšanju, delegacija NS/FS BiH je obavila konsultacije sa nadležnim instancama, u smislu djelimičnog puštanja publike na utakmice, kao i eventualnim izmjenama odredbi pravilnika. Tada, kao i sada, to nije odobreno, zbog pogoršanja epidemiološke situacije",
stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz NSBiH, a kojeg potpisuje dr. Ognjen Desančić, predsjednik komiteta za sportsku medicinu FS/NS BiH.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.