6.3.2021. 9:21
0
Selo gori, a baba se češlja: Plate idu kao "djeca iz škole", ali zato vakcine ne idu!
Jučer je održana sjednica Vlade FBiH sa predstavnicima ostalih vlada u kantonima u FBiH, a nakon toga je održana press konferencija za medije.

Glavna tema razgovora na jučerašnjem sastanku bila je pogoršana epidemiološka slika u BiH, kao i priča oko nabavke vakcina. 

Podsjećanja radi, BiH do sada nije nabavila nijednu jedinu vakcinu, što je neviđeni presedan na Planeti, kao i još jedan od jasnih dokaza da bh. vlast, što državnu, što entitetske, pa i kantonalne, uopće ne zanimaju građani Bosne i Hercegovine i njihovo zdravlje. U biti, zanimaju ih samo vlastita primanja i punjenje ličnih džepova direktno iz svetog budžeta kojeg opet pune građani ove zemlje.

Tako smo tokom press konferencije za medije imali pregršt izjava koje vrijeđaju inteligenciju svakog iole normalnog čovjeka u ovoj zemlji.

Jeste bio fajt, nije bio fajt

Prije samog početka press konferencije, medijima se prvo obratio premijer KS, Edin Forto, koji se očekivano požalio na sve ono što su čelnici Vlade FBiH do sada uradili, te detaljima sa samog sastanka.

"Šta je Vlada FBiH do sada uradila kada je u pitanju nabavka vakcina? Najbolje ću to opisati hrvatskom riječju 'susramlje'. Susramlje je kada je vama neugodno, a neko drugi nešto radi. Meni je neugodno i mene je stid šta smo čuli o nabavci vakcina sa federalnog nivoa. Objašnjavali su nam koliko su dopisa poslali, s kim su imali Zoom sastanke. Oni razgovaraju tek o formiranju tijela za nabavku vakcina. Zato sam ranije izašao sa sastanka, jer je on bio beskoristan", rekao je jučer Forto.

Pomoćnik federalnog ministra zdravlja Vjekoslava Mandića, Goran Čerkez, pravdao se na pressici da nije bilo fajta sa premijerom Kantona Sarajevo.

"Nije bio fajt, jednostavno su iznesene stvari i sve je bilo korektno. Ne možemo epidemiološku situaciju da vezujemo za nabavku vakcina. Nije bio fajt i sve je jasno rečeno. Zaključak premijera je bio da mjere ne mogu biti za cijelu Federaciju. Nema potrebe da Vlada FBiH zatvara neki kanton, to trebaju uraditi kantoni. Mi smo na raspolaganju 24 sata. Ovdje ne smije biti politikanstva. Moramo činiti sve za dobrobit građana FBiH", rekao je jučer Čerkez.

Čerkez opet prijeti mjerama

Kada smo, inače, kod ministra zdravlja u Vladi FBiH, Vjekoslava Mandića, on je potpuna nepoznanica javnosti u ovoj zemlji. Ono što je najporaznije u svemu, to je čovjek koji ne bi smio da silazi sa javne scene u BiH u ovih godinu dana, ali se dotični pojavljivao samo u epizodnim varijantama, te u vatru uglavnom gurao svog pomoćnika, Gorana Čerkeza, koji opet gotovo da "iz paštete" iskače sa svojim kritikama na račun građana FBiH i prijetnjama nekim novim mjerama. Baš tako je bilo i jučer.

"Imamo limitirano snadbijevanje kiseonikom, limitirani smo ljudstvom. Ako prođete gradom situacija ispred domova zdravlja je haotična, isto je i u drugim kantonima. Zahtijevali smo da svi pojačaju testiranje i da počnu masovnija testiranja. U Zenici i Mostaru situacija se dramatično pogoršava i idemo ka kulminaciji. Pozivamo sve građane, privredne subjekte i ugostitelje da provode mjere nikakve proslave 8. mart, nikakvi skupovi nisu prihvatljivi. Nemojmo dozvoliti da sa ovom neodgovornošću idemo u novi lockdown koji nam je na pragu. Moraju svi da vrše nadzor, a koji su spavali u proteklom periodu. Svaki dan je kašnjenje za mjere, pravi priliv pacijenata se očekuje za dvije sedmice. Pozivamo strarije ljude, mlađe ljude da ne hodaju. Veliki broj mlađih obolijeva. Mi ćemo imati u ponedjeljak Krizni štab i vidjet ćemo koje mjere pooštriti, a kantoni neka donesu svoje mjere", rekao je jučer Čerkez, koji je tako opet optužio građane BiH za cjelokupnu situaciju. 

Također, Čerkez je pravdao nenabavljanje vakcina time da Srbija ima iste, da se ljudi tamo vakcinišu, ali da se i tamo povećava broj novozaraženih. Kao da je tek tako lako vakcinisati sedam miliona ljudi. 

Naravno, nije daleko Čerkezova opaska od istine da su i građani krivi za povećani broj novozaraženih, što svakako jeste fakt, ali isto tako, Čerkez je zaboravio spomenuti da je Vlada FBiH, koja je ne tako davno obećavala da će vakcine u BiH stići još u februaru, glavni krivac kada uvidimo činjenicu da danas, šestog dana marta 2021. godine, nemamo nijednu jedinu vakcinu protiv koronavirusa.

Novalić ima papirnatu potvrdu da smo dobri

S druge strane, premijer FBiH, Fadil Novalić, protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog sumnjive nabavke respiratora od prije godinu dana (uz ostale aktere cijele priče), bio je još bezobrazniji, pa je naveo tri potpuno nelogične i komične stvari. 

Jedna je da se pohvalio da smo od WHO-a dobili papirnatu potvrdu da smo bili jedni od najuspješnijih na svijetu, šta god to trebalo da znači. Druga je da se tek danas, to jeste jučer, formira tijelo koje će biti zaduženo za nabavku vakcina, a treća je prebacivanje loptice i optuživanje političara na državnom nivou za nenabavljanje vakcina. Jasno je da je kod treće opaske federalni premijer upravu, jeste zakazalo Vijeće ministara koje je brutalno drsko izignorisalo sve građane BiH.

Isto tako, to nije opravdanje da Vlada FBiH, do dana današnjeg, nije uspjela da nabavi nijednu jedinu vakcinu. A kada smo nabavljali sumnjive kineske respiratore za 10,5 miliona KM, od naših para, para građana FBiH, preko firme koja se bavi proizvodnjom voća i sokova, onda se sve obavilo u par dana i ništa nije štekalo. Tada se nije optuživala država, a nisu se optuživali ni građani, nego se ponosno paradiralo na aerodromskoj pisti pored sumnjivih respiratora sa Istoka.

Tužakanja po televizijama i pressicama

Naravno, odgovornosti nije isključena ni Vlada KS, koja, činjenično ako gledamo, jeste najmanje odgovorna u cijeloj priči i nije ta koja treba da nabavlja vakcine, ali bi ista ta Vlada KS svu svoju energiju u borbi protiv ove pošasti trebala da usmjeri ka nabavci kakvog - takvog broja vakcina, ili bilo čega što će nam olakšati današnju situaciju, umjesto da se poput "tužibabe" svaki dan žali po press konferencijama i medijima kako je Vlada FBiH zakazala, kako je Novalić zakazao, kako je Čerkez zakazao, kako je Tegeltija zakazao, kako je zakazalo Vijeće ministara. Jasno je to i pticama na grani. A da se malo bavimo ozbiljnijim poslom i da opravdamo visoke plate, a da prestanemo da se tužakamo po televizijama?

Član Odbora za zdravstvo FBiH, Mirsad Kacila, također se jučer na press konferenciji Vlade FBiH pravio da ne zna ko je odgovoran, te je i on nekog imaginarnog krivca optužio za nemar:

"Realno stanje je da mi 5.03. nemamo vakcine. Stiče se dojam raspršenosti, ne zna se ko je odgovoran, ko pregovara, država koja je bila subjekt nije uradila svoj posao. Treba se formirati jedno tijelo koje treba reagirati odmah i da se vidi rezultat, u protivnom vakcinu nećemo vidjeti još nekoliko mjeseci", kazao je Kacila. 

Činjenično stanje kaže sljedeće: Dok vakcine u BiH ne da kasne, nego im se uopće ne zna datum kada će doći u BiH, sa druge strane plate svih odgovornih i onih koji su pobrojani u ovom tekstu nikada ne kasne. Uredne su, na vrijeme liježu, visoke su, bezobrazno visoke, drske, nerealne, ali i jasne. Te plate, svim onima koji odlučuju o našim životima kao da je u pitanju neka igrica, im daju građani BiH. Isti ti građani danas nemaju nijednu vakcinu, ali im se redovno prijeti kaznama od 500 do 1.500 KM. 

Sistem u ovoj zemlji već odavno ne postoji. "Biće bolje" je postala samo surova utopijska priča. Neka nam je Bog na pomoći sa našom vlašću! Ali, sami ste/smo je birali. Izvol'te/mo se sad patiti.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.