24.3.2021. 11:38
1
Ko je glasao, a ko nije glasao za smanjenje plata u Skupštini KS: Namjerno se nisu javljali da glasaju pojedinačno, valjda ih je bilo stid da ne glasaju
Zastupnica SBB-a u Skupštini KS, Bilsena Šahman, je na nedavnoj sjednici Skupštine KS predožila da se svi zastupnici odreknu dijela primanja, kako bi se taj novac preusmjerio u realni sektor.

Podsjećanja radi, bh. ekonomija je na koljenima zbog virusa korone. Brojne djelatnosti su ponovo zatvorene zbog pandemije i lockdowna, pa bi bilo kakav potez tog tipa dobrodošao. Ipak, ova odluka je naišla na odbijenicu uglavnom vladajuće parlamentarne većine u Skupštini KS.

Probali smo doći do komentara Igora Stojanovića, zastupnika SDP-a, kao i zastupnice Naše stranke u Skupštini KS, Neire Dizdarević, ali nisu odgovarali na naše telefonske pozive.

Elmedin Konaković jučer je kratko za Source.ba portal prokomentarisao ovaj prijedlog, te je poručio:

"Kada krenete u implementaciju takvog zaključka da se ljudima na budžetu odbija novac nailazite na kolektivne ugovore i zakone koji to čine nemogućim. Dakle, ovdje nije pitanje o nama zastupnicima nego je pitanje o cjelokupnom sistemu", rekao je Konaković za Source.ba portal.

Danas smo pozvali Mahira Devića, zastupnika SDA u Skupštini KS, te smo ga upitali za komentar ovakvog poteza pojedinih njegovih kolega.

"Prijedlog kolegice Bilsene Šahman je bio vrlo moralan i etičan, uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju oko pandemije, a posebno stanje u KS. Naravno da smo podržali jedan tako dobar prijedlog i zaključak. Bilo je tužno gledati kolege i kolegice koji se namjerno ne javljaju da glasaju pojedinačno. Imali ste šest-sedam zastupnika iz te parlamentarne većine koji se namjerno ne javljaju kada su njihova imena prozvana. To je tužno. Mi smo problematizirali i primanja samostalnih zastupnika. Tražili smo da se dodatna sredstva od 1.500 KM ne uplaćuju zastupnicima, da se tako ne kupuje parlamentalna većina. Oni su i takav zaključak odbili i glasali su protiv", rekao je danas za Source.ba portal Mahir Dević.

Našeg sagovornika smo upitali koje su to njegove parlamentarne kolege koje se namjerno nisu željele javiti da glasaju ili ne glasaju za ovaj prijedlog.

"Bilo ih je više, bojim se da sada ne pogriješim imena, mislim da ih je bilo pet ili šest. Vjerovatno su imali nalog da to ne podrže, a onda ih je valjda bilo stid da ne glasaju. Procedura je sljedeća: Kada se neka stvar izglasa, onaj ko ju je predložio ima pravo da traži pojedinačno izjašnjavanje. Pošto radimo online, sekretar Skupštine KS dvaput imenom i prezimenom proziva te zastupnike. Onda vi vidite u grupi da oni komentarišu, a onda ih sekretar proziva, a oni se ne javljaju. Čini mi se da su to bili Aljoša Čampara, kolegica Admela Hodžić i još neki zastupnici se nisu javili", kaže Dević za naš portal.

Pokušali smo danas dobiti i komentar Aljoše Čampare, ali i on nije odgovarao na naš poziv. Dević je prokomentarisao i jučerašnju izjavu Elmedina Konakovića za naš medij, koji je, podsjećamo, rekao sljedeće:

"Kada krenete u implementaciju takvog zaključka da se ljudima na budžetu odbija novac nailazite na kolektivne ugovore i zakone koji to čine nemogućim. Dakle, ovdje nije pitanje o nama zastupnicima nego je pitanje o cjelokupnom sistemu", rekao je Konaković za Source.ba portal.

"To nema veze što je rekao. Možda je to spomenuo u kontekstu uposlenika u KS, i to ima smisla oko kolektivnih ugovora da se oni moraju poštovati. Ovdje je bilo pitanje čisto zastupnika. Nemamo nikakav kolektivni ugovor, to je stvar samo naše dobre volje. To nema veze sa nama zastupnicima", rekao je Dević.

Za kraj, upitali smo ga šta bi u konačnici ovaj prijedlog značio, da je u nekom slučaju usvojen. Koliko bi se novca odbijalo zastupnicima?

"Osnovna plata zastupnika u Skupštini KS je negdje oko 2.400 KM, plus radni staž i još neki dodaci. Dakle, plata se kreće između 2.500 do 3.000 KM. Kolegica je tražila da se generalno uvrši umanjenje primanja", rekao je Dević za Source.ba portal.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.