27.5.2021. 17:05
0
Šta se može zatamniti na autu i koliko novca ćete plaćati od 1. juna: Kod nas se o folijama razmišlja kao da ih na auta stavljaju samo sumnjiva lica
Od 1. juna ove godine sve folije koje se postavljaju na stakla automobila moraju imati naljepnicu s jedinstvenim serijskim brojem, a servis koji je ugradio foliju mora izdati potvrdu za ovu uslugu.

Do sada je bilo velikih nesporazuma u vezi zatamnjivanja stakala na automobilima.

Vozači su se žalili da policija u RS-u i Federaciji BiH različito tumači propise, pa dok na jednoj strani kontrolu prođu bez problema, na drugoj dobiju kaznu sa obrazloženjem da su previše zatamnili stakla.

Najnoviji propisi na nivou BiH trebalo bi, međutim, otkloniti svaku neodumicu. Već četiri mjeseca na snazi je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima.

Prema tom pravilniku, prednje staklo se ne smije uopće zatamniti. Stakla u ravni vozača i suvozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30 posto, odnosno njihova ukupna providnost nakon postavljanja folije treba biti najmanje 70 posto. Za zadnja bočna stakla i zadnje nema ograničenja prilikom naknadnog zatamnjivanja.

Za Source.ba portal danas je govorio Đorđe Zubac iz Banjaluke, vlasnik firme Black Glass. U prilogu Source.ba portala pogledajte o čemu smo to razgovarali sa njim.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Kenan Ćemo
Montaža: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.