15.6.2021. 12:56
0
Pročitajte šta znači ukidanje roaminga na Balkanu: Gdje ćete moći jeftino pričati, tipkati i koristiti mobilni internet!
Ukidanje roaminga za komunikaciju mobilnim telefonima na području Zapadnog Balkana trebalo bi se desiti 1. jula ove godine.

To uključuje i korisnike usluga svih telekom operatera u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom, upitali smo BH Telecom da nam pojasni šta će ovo značiti u praksi.

"Potpisivanjem Sporazuma o sniženju cijena roaming usluga u zemljama Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija), Bosna i Hercegovina je obavezala sva tri operatora u BiH na primjenu Sporazuma koji podrazumijeva postepeno snižavanje maloprodajnih i veleprodajnih cijena roaminga prema unaprijed definisanim cijenama važećim za sve mobilne operatore koji pružaju usluge u WB6".

"Regulatorna agencija za komunikacije BiH je u maju 2021. godine usvojila dokument „Pravilo 93/21 o primjeni politike primjerenog korištenja“ te „Odluku o cijenama usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama“ br. 03-02-3-1011-1/21 u skladu sa kojima su sva tri javna operatora dužna da prilagode svoje maloprodajne mobilne usluge predmetnim pravilima i cijenama počevši od 01.07.2021. godine. BH Telecom kao i druga dva opratera će ostati bez prihoda od roaming naknade, ali istovremeno će i dalje imati troškove terminacije saobraćaja u zemljama u kojim se generiše saobraćaj",
stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz BH Telecoma.

Također, upitali smo da nam detaljnije pojasne šta će to konkretno značiti u praksi.

"Od 01.07.2021. godine, bh. korisnici koji su na putovanju u drugu WB6 zemlju (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija), neće morati plaćati dodatne naknade kako bi se služili svojim mobilnim telefonom i ova mogućnost se naziva „roaming kao kod kuće". Pozivi na mobilne i fiksne telefone, tekstovne poruke (SMS) i podatkovne usluge će se naplaćivati po domaćim tarifama, tj. korisnik će imati istu cijenu usluga kao unutar svoje zemlje. Ovo se pravilo primjenjuje i na sve pozive ili tekstovne poruke koje korisnik primi dok se nalazi u pomenutim zemljama. Na isti način će i državljani WB6 zemalja, tj. korisnici drugih operatora iz tih zemalja, biti u mogućnosti koristiti određene usluge na teritoriji BiH kao da se nalaze u matičnoj zemlji",
rečeno je iz BH Telecoma za Source.ba portal.

A kada je u pitanju korištenje mobilnog interneta u novim okolnostima, procedura je, kako su naveli iz BH Telecoma, sljedeća:

"Kod pristupa internetu u roamingu, a kako bi se spriječile moguće zloupotrebe, postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama. Ta ograničenja zavise od korisničke tarife, opcije ili dokupa, a sama pravila, cijene i količine maloprodajnih mobilnih usluga koje BH Telecom korisnici mogu koristiti na WB6 teritoriji će detaljno biti opisane u uslovima korištenja. Ukoliko korisnik prekorači dozvoljeni limit podatkovnog saobraćaja, BH Telecom ima pravo onemogućiti postpaid korisnicima dalje korištenje mobilnog interneta u cilju sprečavanja neželjenih troškova za korisnike. Kod prepaid korisnika prekoračenje limita data saobraćaja naplaćivat će se sa online računa", rečeno je iz BH Telecoma za naš portal.

Novinar: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.