15.6.2021. 18:47
0
Kako je protest građana Dobrinje "urodio plodom", te šta je problem između 'Rada' i Semira Efendića
Prije par dana počelo je potpisivanje peticije za rješavanje problema korištenja garaža, na području mjesnih zajednica u Saraj-Polju i Dobrinji, a kojima upravlja KJKP "Rad", te koje nisu dovoljno iskorištene zbog visoke cijene zakupa i lošeg održavanja istih.

Potpisivanje peticije i anketiranje građana organizirano je uz podršku Općine Novi Grad, putem Službe za lokalnu samoupravu, nakon što su održani zborovi građana koji od Vlade KS i KJKP "Rad" traže smanjenje cijena korištenja gornjih etaža i bolje održavanje garaža.

"Ukoliko preduzeće Rad nije u mogućnosti smanjiti cijenu korištenja garaža i uložiti sredstva u njihovo održavanje, da ih prepusti Općini Novi Grad na upravljanje, koja bi izvršila ulaganja u objekte garaža, ali i prilagodila cijene zakupa garažnih mjesta", saopćili su iz ove sarajevske općine.

Peticijom se, naime, od Vlade KS traži da donese Uredbu kojom bi se omogućilo da lokalne zajednice svojim propisima urede oblast saobraćaja u mirovanju, jer je Zakonom o principima lokalne samouprave, pitanje lokalnog saobraćaja i saobraćaja u mirovanju nadležnost općine.

"Općina Novi Grad je godinama tražila od preduzeća Rad da smanji cijenu zakupa gornjih etaža ili da joj prepusti upravljanje garažama, jer se od rata do danas u njih ništa ne ulaže", saopćeno je i Općine Novi Grad Sarajevo.

Podsjećanja radi, početkom juna na Dobrinji su organizovani protesti građana koji su spriječili početak radova na novog parkingu, a koji je trebao biti napravljen na zelenoj površini.

Naime, jednu od najvećih zelenih površina u naselju Dobrinja treba da zamijeni parking od 100 mjesta. Izgradnja parkinga se pravda ukidanjem saobraćajnice kroz središte naselja koja će se pretvoriti u pješačku zonu. Novi parking bi bio podijeljen u dvije cjeline, a iz Općine Novi Grad tvrde da će prostor između njih biti uređen zelenom hortikulturom.

"Sutra će bager ovo vratiti kako je i bilo i nema problema što se toga tiče. Što se tiče nas ili mene, nama ne trebaju parking mjesta. To može trebati vama koji ovdje živite. Radi se o tome da će Bulevar u toku ljeta biti zatvoren za saobraćaj i bit će samo za pješake. Ujutro do 9 sati je dostava, on je svakako po planu pješačka zona", kazao je na protestima Semir Efendić, načelnik Novog Grada, koji se obratio građanima.

Dodao je da u Novom Gradu postoji 11 garaža kojim upravlja KJKP Rad, te je i večeras kazao da oni dobro ne upravljaju te traže da se da Općini dozvola za isto.

“Mi bismo njih puno bolje održavali i gornje etaže bi bile besplatne ili puno jeftinije. Mi ćemo sa OV tražiti garaže tamo gdje nam pripadaju, nema KJKP Rad ništa s tim. Oni trebaju da uklanjaju smeće, a ne da upravljaju parkinzima”, kazao je Efendić.

Tim povodom smo se službenim upitom obratili KJKP "Rad", a u dopisu smo ih pitali sljedeće:

1) O čemu se konkretno radi i zbog čega vas gosp. Efendić proziva da loše upravljate parking prostorima? Čak je navedeno da su cijene parkinga, koje ste vi odredili, vrlo visoke?

2) Da li ćete i pod kojim uvjetima dati Općini Novi Grad na korištenje te parking prostore?


Odgovor na upit još uvijek nismo dobili, a ukoliko nam pošalju odgovore u narednim danima, objavit ćemo ih na Source.ba portalu.

U nastavku pogledajte šta je kamera Source.ba portala snimila na lokaciji gdje se trebao graditi parking, te na lokaciji gdje se nalazi jedna od garaža za koju građani tvrde da je neuslovna i skupa.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Kenan Ćemo
Montaža: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.