18.6.2021. 10:59
2
"Muhamed Švrakić je dogradio, nadzidao i bespravno proširio objekat i uzurpirao nekretninu Općine. Dograđena je garaža, izbetonirana rampa, terasa, ploča i započet zid od blokova"
Za Source.ba portal govorio je načelnik Općine Trnovo, Ibro Berilo. Tema našeg intervjua bilo je rušenje vikendica na Bjelašnici, te spora između Općine Trnovo i Muhameda Švrakića.

Source.ba:  Zbog čega je nedavno došlo do rušenja objekata na Bjelašnici. Primjera radi, Muhamed Švrakić je za naš portal rekao sljedeće: "Taj objekat je lično napravio Ibro Berilo sa prijateljem Mehom iz Kanade. Kada je taj posao propao i kada se Meho razbolio, ja sam ga od njega kupio. To je apsolutno legalan objekat, sa svim dozvolama i papirima". Zašto je onda došlo do rušenja njegovog objekta na Bjelašnici?

Ibro Berilo: Do rušenja/uklanjanja objekta sa dijela javne površine u vlasništvu općine Trnovo je došlo temeljem izvršnih Rješenja postupajućih inspektora, te pravosnažne presude Kantonalnog suda u Sarajevu od 28.12.2020. godine. Urbanističko-građevinski inspektor i inspektor za ceste dana 30.07.2018. godine donio je Rješenje broj UP 02/4.1-230-2653/15 kojim se naređuje Švrakić Muhamedu da ukloni objekat i sve dograđene dijelove oko objekta, te vrati teren u prvobitno stanje prije izvođenja radova, koje Rješenje je u konačnici potvrđeno Rješenjima Drugostepenog organa-Ministarstva prostornog uređenja te Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu (dana 28.12.2020. godine Kantonalni sud u Sarajevu je donio Presudu broj: 09 0 U 032919 18), kojom se tužba Muhameda Švrakića izjavljena protiv Rješenja inspekcije odbija u cijelosti, na osnovu čega je predmetno rješenje Urbanističko građevinskog inspektora od 30.07.2018. godine postalo pravosnažno i izvršno. 

Source.ba: Da li je Općina Trnovo vlasnik zemljišta na kojem se nalazila spomenuta kuća, te s kim je prvobitno zaključila ugovor i šta je taj ugovor značio?

Ibro Berilo: Općina Trnovo je titular prava vlasništva i prava posjeda na nekretnini označenoj kao k.č. 3102/13 K.O. Presjenica, upisanog u zemljišne i katastarske knjige. 

Dana 24.08.2010. godine Općina Trnovo i Daut Meho su zaključili Ugovor broj UP-02/2-23-488/10 od 24.08.2010. godine, kojim se regulišu međusobni odnosi općine Trnovo kao vlasnika javne površine i Daut Mehe kao korisnika javne površine.

Predmetni Ugovor pobliže definiše prava i obaveze ugovornih strana, te način korištenja javne površine i namjenu objekta tzv. „Kanadska kuća“, i to na sljedeći način:

Član III predmetnog Ugovora: … „Daut Meho će ustupljenu javnu površinu koristiti isključivo za postavljanje reklamno turističkog objekta prema urađenom projektu“…

Član IV: ..“Reklamni turistički objekat kanadskog tipa će se postaviti nakon pribavljanja neophodnih saglasnosti i građevinske dozvole a prema uslovima propisanim u dozvoli“…

Član VI:… „Vlasnik reklamno-turističkog objekta će nakon postavljanja isti koristiti u svrhu promocije proizvodnih kapaciteta proizvođača i kvaliteta njihovih proizvoda na prostorima BIH i šire regije“….

Dakle predmetnim Ugovorom je definisano da općina Trnovo ustupa na korištenje javnu površinu na prostoru Bjelašnice Daut Mehi radi postavljanja reklamnog turističkog objekta kanadskog tipa. Daut Meho će ustupljenu javnu površinu koristiti isključivo za postavljanje reklamnog turističkog objekta, prema urađenom projektu, a nakon pribavljenih neophodnih saglasnosti i dozvola i prema uslovima propisanim u Zakonu o privremenom korišćenju javnih površina Kantona Sarajevo.

Dozvola za privremeno korištenje javne površine Mehi Dautu je izdata na osnovu Zakona o privremenom korišćenju javnih površina Kantona Sarajevo i ista je trajala do 09.10.2012. godine. Korisnik javne površine – Meho Daut nije podnio novi zahtjev za korištenje javne površine, niti je poduzeo bilo koju drugu pravnu radnju kojom bi ostvario neko pravo na predmetnoj javnoj površini, te je shodno tome jasno i nedvojbeno da je istekom naprijed navedenog roka, dana 09.10.2012. godine prestalo svako pravo koje je imao Daut Meho na javnoj površini općine Trnovo.
  

Source.ba: Šta je sve nelegalno izgrađeno, kako vi tvrdite, na toj lokaciji od strane Muhameda Švrakića, te da li je dobio bilo kakvu dozvolu od Općine ili da li je s vama zaključio bilo kakav odgovor?

Ibro Berilo: Gosp. Muhamed Švrakić je pored objekta koji je već egzistirao kao reklamno turistički objekat na temelju akata Općine Trnovo (koja su, napominjemo još jednom, istekla 2012. godine te je isti trebao biti uklonjen) dogradio, nadzidao te potpuno bespravno i samovoljno proširio navedeni objekat i uzurpirao nekretninu Općine Trnovo te je na taj način onemogućio da istom raspolaže i direktno povrijedio njeno pravo vlasništva, što je za posljedicu a u cilju zaštite općinskih prava i interesa imalo i pokretanje parničnog postupka Općine protiv Muhameda Švrakića. Dana 16.11.2015. godine, postupajuća inspektorica izlazi na lice mjesta, te sačinjava inspekcijski Zapisnik u kojem konstatuje da se na javnoj površini općine Trnovo u objektu “Kanadska kuća” nalazi i isti koristi Muhamed Švrakić, kao i da je ispred objekta dograđena garaža, izbetonirana silazna rampa, terasa, ploča i započet zid od blokova. Muhamed Švrakić je izjavio na naprijed pomenuti Zapisnik da je kupio predmetni objekat od Mehe Dauta na osnovu Ugovora o kupoprodaji. Iz navedenog Ugovora o kupoprodaji (zaključenog između Muhameda Švrakića kao kupca i Mehe Dauta kao prodavca), a kojeg je Općina imala na uvid tek u kasnijim sudskim postupcima, proizilazi da je Muhamed Švrakić kupio samo građevinski materijal i to na zemljištu Općine Trnovo.

Tada Općina prvi put saznaje da je zaključen Ugovor o prodaji objekta iz kojeg je jasno vidljivo da je Muhamed Švrakić u momentu sklapanja Ugovora znao i morao znati da se predmetni montažni objekat nalazi na javnoj površini Općine Trnovo kojem su istekle izdate dozvole, te da je Općina temeljem člana V. Ugovora (između Općine Trnovo i Mehe Dauta) polagala dalje pravo na korištenje istog.

Meho Daut nije imao legitimaciju niti pravni osnov za sklapanje bilo kakvih otuđenja sadržaja postavljenih na javnoj površini Općine Trnovo.

Lice koje drži bespravno u posjedu predmetnu lokaciju i objekat je u konačnici ovako nezakonitim radnjama zadržalo status bespravnog korisnika javne površine, te nastavio koristiti zemljište u vlasništvu Općine Trnovo bez ikakvog odobrenja, na što je Općina sve vrijeme ukazivala vršenjem inspekcijskog nadzora.


Source.ba: Na osnovu koje odluke je u konačnici došlo do gradnje objekta ili pratećih objekata od strane spomenutog Švrakića?

Ibro Berilo: Općina Trnovo je u Saopštenju za medije koje je objavljeno na Web stranici općine Trnovo dana 06.05.2021. godine, u predmetu izvršenja Rješenja Općine Trnovo – odnosno uklanjanju bespravnog objekta “Kanadska kuća” navodnog vlasnika Švrakić Muhameda na lokalitetu Babin do-Bjelašnica,  u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, detaljno i hronološki pojasnila materijalno-pravni odnos predmetnog kako bi javnost imala na uvidu cjelokupni zakonski utemeljen i proveden postupak. 

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.