21.6.2021. 17:15
0
Milica, Miljana, Irena, Melisa, Nikolina, Anđela, Marica, Dragana, Jonquel: Ko su djevojke koje su ovih dana top tema u BiH
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
Košarkašice Bosne i Hercegovine danas će od 18:00 sati igrati utakmicu protiv selekcije Hrvatske, a koja je ulazna karta za četvrtfinale Eurobasketa.

Bio bi to historijski uspjeh naših djevojaka, ukoliko bi se plasirale u top osam selekcija Staroga kontinenta, ali su i ovako napravile odličan rezultat na ovogodišnjem Eurobasketu.

Podsjećanja radi, naše djevojke su u grupi pobijedile Belgiju, koja je jedan od kandidata za medalju, kao i selekciju Turske, ali su jučer nažalost poražene od Slovenki, te se nisu direktno plasirale u četvrtfinale EP.

U narednim redovima predstavljamo naše reprezentativke, te djevojke koje su ovih dana top priča u bh. sportskim medijima.

Na poziciji plejmekera su Milica Deura, Miljana Džombeta i Irena Vrančić. Deura je rođena prije 30 godina u Kninu, u Hrvatskoj. Visoka je 178 cm, a trenutno nastupa za njemački Rutronik Stars Keltern.

Kada je u pitanju Džombeta, ona je rođena prije 26 godina, visoka je 175 cm, a trenutno igra za mađarski ZTE Nöi Kosarlabda Klub.

Vrančić je rođena prije 31 godinu u Banjaluci. Visoka je 173 cm, a trenutno nastupa za bjeloruski Horizont.

Na poziciji dvojke i trojke, odnosno šutera, su nam Nikolina Babić, Dragana Domuzin, Nikolina Delić, Matea Tavić i Anđela Delić. 

Nikolina Babić je rođena prije 26 godina. Visoka je 177 cm, a trenutno nastupa za Budućnost Bemax iz Crne Gore.

Dragana Domuzin je 20-godišnjakinja koja trenutno igra za njemački Herner TC. Visoka je 174 cm.

Nikolina Delić je reprezentativka BiH koja igra za slovenačke Ježice. Visoka je 184 cm, te ima 24 godine.

Matea Tavić ima 29 godina i visoka je 178 cm. Trenutno nastupa za ekipu Rutronik Stars Keltern iz Njemačke.

Anđela Delić je 24-godišnja bh. košarkašica koja igra za bugarski Beroe. Visoka je 181 cm.

Kada su u pitanju djevojke koje igraju na poziciji krilnog centra i centra, tu su: Marica Gajić, Melisa Brčaninović, Nikolina Džebo i Jonquel Jones.

Marica Gajić je rođena prije 26 godina u Bijeljini. Trenutno nastupa za ekipu Flammes Carolo Ardennes iz Francuske.

Melisa Brčaninović je rođena prije 22 godine i visoka je 193 cm. Trenutno igra u Španiji za ekipu Lointek Bizkaije.

Nikolina Džeko igra za Feniks iz BiH. Rođena je prije 26 godina i visoka je 186 cm.

Jonquel Jones je 27-godišnjakinja koja igra za ruski UMMC Ekaterinburg. Visoka je 198 cm. Porijeklom je sa Bahama, a igrala je i u ženskoj NBA ligi, gdje je 2016. godine bila šesti pick prve runde WNBA drafta.

Naša najbolja košarkašica u prvoj utakmici protiv Belgije bila je Nikolina Babić koja je ubacila 23 poena. Protiv Turske je najbolja bila Jones sa 22 poena i 15 skokova, dok je protiv Slovenki najbolja bila Milica Gajić koja je upisala 28 poena i 11 skokova.

Ujedno, ove tri djevojke su naše najbolje košarkašice na ovom turniru. Jones po utakmici bilježi 18,5 poena uz 13 skokova. Gajić bilježi 18 poena uz 12 uhvaćenih lopti, dok Babić bilježi 17,5 poena po utakmici.

Selektor našeg tima je Goran Lojo. Goran Lojo rođen je 1976. godine. Za selektora ženske seniorske reprezentacije BiH izabran je 28. septembra 2017. Do tada je uspješno vodio žensku juniorsku reprezentaciju BiH, s kojom je izborio plasman u A-diviziju. To je bio historijski uspjeh za žensku omladinsku košarku u našoj zemlji. Također je bio trener prvaka BiH, sarajevskog Play Offa, s kojim je osvojio i prvenstvo i Kup BiH. Od 26. februara, uporedo s našim državnim timom, trenira i Flipo Baskets iz Goetingena. 

Utakmica proitiv Hrvatica danas se igra od 18:00 sati u Rhenus Sport dvorani u Strasbourgu.

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.