9.8.2021. 15:21
0
Kako se na Vrelu Bosne sankcionišu prodavači hrane "na crno", te ko može raditi osim restorana "Labud" koji je dio hotela "Ilidža"
Vrelo Bosne je jedna od turističkih atrakcija Kantona Sarajevo, kao i samog grada Sarajeva.

Veliki broj turista posjeti ovo mjesto tokom godine, a to je slučaj i u ovim vrelim ljetnim danima. Tim povodom, razgovarali smo sa Asadom Jeleškovićem, direktorom Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Source.ba: Postoji li neki plan za nove aktivnosti i sadržaje na Vrelu Bosne, a koji će se realizirati u narednom periodu? Naime, veliki broj građana, a koji često dolaze na Vrelo Bosne, smatra da se na Vrelu Bosne već godinama ništa ne dešava, na način da smo dobili neke nove zanimljive sadržaje?

Asad Jelešković: Područje Spomenika prirode „Vrelo Bosne“ spada u vodozaštitnu zonu gdje postoje striktna ograničenja u mnogim segmentima pa tako i u uvođenju novih sadržaja za posjetioce. Također, još nije usvojen prostorni plan za područje Vrelo Bosne pa smo samim tim ograničeni kada su u pitanju noviji i atraktivniji sadržaji. Između ostalog, prošle godine je napravljeno igralište s rekvizitima za djecu s posebnim potrebama. Također, u fazi je priprema javnog poziva za rekonstrukciju mostova jer je jedan od najvažnijih aspekata bezbjednost posjetilaca na ovom području. Trenutno se izvode  radovi na uređenju Stojčevca, uvodi se javna rasvjeta na istom lokalitetu, a u projekat su uključeni Općina Ilidža i Kanton Sarajevo, te se asfaltira šetnica od Velike aleje do Stojčevca.

Source.ba: Koliko ste i da li ste zadovoljni brojem posjetitelja tokom ove godine, te imate li podatke koliko novca je do sada prikupljeno od same naplate ulaznica na Vrelo Bosne?

Asad Jelešković: Na Vrelu Bosne tokom 2020. godine boravilo je 91.537 posjetilaca što je znatno manje u odnosu na prethodne godine, ali treba uzeti u obzir pandemiju virusa Covida-19 i ograničenja vezano za nju. Trenutna situacije je takva da je broj posjetilaca u 2021. godini znatno veći nego u 2020, ali još nije na nivou predpandemijskog perioda.

Source.ba: Na koji način regulišete i kontrolišete prodaju hrane i pića na Vrelu? Da li svi imaju odgovarajuće dozvole, ili se na Vrelu Bosne pojavljuju i oni koji rade "na crno", mimo vaših dozvola, te kako njih sankcionišete?

Asad Jelešković: Na zaštićenom prostoru Vrela Bosne nije dozvoljena prodaja hrane i pića, a eventualna  pojava nelegalnih prodavača prijavljuje se nadležnim inspekcijama. Prodaja hrane na području spomenika prirode je zabranjena osim na lokaciji restorana „Labud“ za čiji rad i druga odobrenja nije nadležna ova ustanova.

Source.ba: Postoji li plan za otvaranjem/izgradnjom nekog novog restorana na Vrelu Bosne, jer je jasno da je jedan koji se sada tu nalazi mali da bi primio sve posjetitelje?

Asad Jelešković: Kako vam je poznato, na području Vrela Bosne radi restoran „Labud“ koji je u sklopu „Hotela Ilidža“  i kontolišu ga nadležni inspekcijski organi. Dakle, tim restoranom ne upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja. S obzirom da se područje Vrela Bosne nalazi u vodozaštitnoj zoni i da se radi o spomeniku prirode, zabranjena je svaka nova gradnja objekata, uključujući i eventualne restorane. 

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.