9.10.2021. 16:44
4
Source.ba provjerava: Da li je jučer kod Zvornika ušlo šest punih autobusa specijalne jedinice Vojske Republike Srbije
Poznata bh. novinarka, Arijana Saračević Helać, oglasila se danas na društvenoj mreži Twitter gdje je napisala tvit koji se odnosi na navodni ulazak šest autobusa sa specijalnim jedinicama Vojske Republike Srbije na teritorij Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi, Saračević - Helać je na svom Twitter profilu napisala sljedeće:

"Jučer je u BiH, na graničnom prelazu kod Zvornika, ušlo šest punih autobusa specijalne jedinice Vojske Republike Srbije. Gdje su otišli ne znam, ni s kojom namjerom. Moj izvor je pouzdan i s lica mjesta", napisala je poznata novinarka, a onda je u novom tvitu par sati kasnije napisala sljedeće:

 

"Savjetnik ministra odbrane BiH:'Imamo tu informaciju 48 sati. U pitanju je vježba Civilne zaštite. U šest minibusa su ušli oni, a samo jednom čovjeku je skeniran pasoš'. Dakle, sve je OK, kaže savjetnik. S mirom navijajte za BiH u Kazahstanu", napisala je Arijana.

Tim povodom pozvali smo Graničnu policiju Bosne i Hercegovine kako bismo kontaktirali navode novinarke, a u Operativnom centru GPBiH nam je kratko rečeno da će se GPBiH u toku dana oglasiti saopćenjem za medije, te da su dobili već nekoliko istih upita na ovu temu. S tim u vezi, poslali smo i službeni upit, putem e-maila, GPBiH da nam pojasne da li je Vojska Srbije ušla na teritorij BiH, te da li su u BiH ušli pripadnici CZ, odnosno da li je samo jednoj osobi skeniran pasoš. Odgovor iz GPBiH ćemo naknadno objaviti. 

Kako saznaje Source.ba portal iz izvora bliskog GPBiH, najvjerovatnije je da se radi o dezinformaciji, a tokom dana se očekuje i službena potvrda iz Granične policije BiH.

Pozvali smo jednog od savjetnika ministra odbrane BiH, Sifeta Podžića, kako bismo ga upitali za komentar, s obzirom da se savjetnik Podžića spominje u tvitu Saračević - Helać, a on nam je kratko poručio da će nam najbolji odgovor dati upravo ministar Podžić.

Pozvali smo potom ministra odbrane BiH, Sifeta Podžića, kako bismo zatražili komentar od njega, te smo mu se javili i porukom, a iz njegovog kabineta za Source.ba portal je kratko rečeno da se radi o dezinformaciji kada je u pitanju navodni ulazak vojske iz Srbije u BiH. 

Nedugo kasnije nam se javio i sam ministar Sifet Podžić, koji se danas nalazi na Kongresu DF-a u Sarajevu, a koji je za Source.ba portal također potvrdio i rekao kako se radi o dezinformaciji, te da specijalne jedinice Vojske Republike Srbije nisu ušle u BiH. 

Podsjećanja radi, cijela situacija uznemirila je javnost u Bosni i Hercegovini i korisnike društvenih mreža, posebno kada imamo u vidu činjenicu da su odnosi u regionu nikada napetiji nakon rata. 

Stoga, Source.ba portal je pozvao sve odgovorne strane/institucije kako bismo provjerili informaciju koja se pojavila danas na Twitteru, te kako bismo obavijestili naše građane i čitatelje o čemu se radi.

 

Novinar: Haris Ahbabović

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.