27.11.2022. 8:16
0
Retro-vikend - Diablo II: Od tamnice do tamnice, video igra koja nam je uzela dušu
Diablo franšiza je jedna od najlegendarnijih hack-and-slash franšiza svih vremena, a lako je vidjeti da je druga igra imala veliku ulogu u tome. Bila je to revolucionarna igra puna do vrha zanimljivih neprijatelja i sjajnog dizajna tamnica. Probiti se kroz mnoge negativce bilo je doista uzbudljivo iskustvo u kojem mnogi obožavatelji još uvijek uživaju.

Kada je Diablo 2 objavljen 2000. godine, nije baš ispunio početna vrtoglavo visoka očekivanja većine kritičara. Ali dokaz zvjezdane kvalitete igara je u njihovoj dugovječnosti. Diablo 2 i dalje je vrlo popularan više od dvije decenije nakon izlaska s velikim brojem sljedbenika na Blizzardovoj battle.net platformi. 

OD SLABIĆA DO DIVA

Zarazna hack‘n-slash igra zajedno sa sposobnošću da prilagodite svoj lik tako da odgovara vašem stilu igranja dvije su najjače strane Diabla. Provest ćete većinu svog vremena samo klikajući na razna čudovišta, a vaš lik će izvršiti ubijanje, ovaj jednostavan način igranja izaziva neobičnu ovisnost (barem za većinu ljudi). Zanimljiv dio igre je izgradnja lika s različitim vještinama, snagama i oružjem za borbu sa sve jačim čudovištima na koja ćete naići kako napredujete u igri.

Stvorite slabašnog i siromašnog lika, a zatim trčite svijetom fantazije boreći se s čudovištima. Vaš trud biva nagrađen sve moćnijim oružjem, oklopom i magičnim predmetima te alter-egom čija sposobnost raste kako on ili ona stiču iskustvo. Kako igra napreduje, možete se uhvatiti u koštac sa sve moćnijim čudovištima... i nagrađeni ste još većim pojačanjima... što vam omogućuje da porazite još moćnija čudovišta... što rezultira još boljim karakterom igrača... i tako dalje.

SKUPLJANJE ZALIHA

S toga puno vremena ćete provesti u trzanju zalihama i buljenju u zaslone statistike, gomilanju zlata i razmišljanju da li kupiti to zgodno čarobno oružje od gradskog trgovca ili pričekati dok ne naletite na nešto još bolje u nekoj tamnici negdje.

Genijalnost Diabla II je u tome što se direktno susreće s ovim RPG arhetipom i s njim radi dvije vrlo različite stvari.

Prvo, prihvaća stereotip i nudi najčišću moguću implementaciju iskonskog iskustva haranja po tamnici. Sveden na najnužnije stvari, Diablo II je akcijsko tamanjenje u stvarnom vremenu s jednostavnim kontrolama tipa "pokaži i klikni", mnoštvom čudovišta za ubijanje i hiljadama suptilno diferenciranih predmeta koje igrač može sakupljati i poigravati se s njima. Nema grupe za organiziranje, nema dugih razgovora za navigaciju, samo vaš jedini heroj koji pobjeđuje. Pola tuceta likova koji nisu igrači lunja po gradovima koji nude usluge na zahtjev, ali nitko nema pravu osobnost - oni su samo automati za prodaju na nogama. Jednom kada izađete iz grada, sve na što naiđete je nedvosmisleno ‘loše‘ i mora biti brzo poslano u pakao; Zadaci koji strukturiraju napredovanje kroz igru su svi, u osnovi, "idite na ovo mjesto i ubijte sve što tamo pronađete." 
Grafika u Diablu II je svojevremeno bila pomalo razočaravajuća. Nisu se značajno promijenili u odnosu na originalni Diablo. Dok su grafika i okruženja bogati, zapeli su u rezoluciji 640x480, zbog čega izgledaju pomalo nezgrapno, posebno na većim monitorima. Danas je situacija drugačija, pa Diablo II možete igrati i na modernim monitorima.

Dodavanje velikih vanjskih područja za istraživanje dobra je značajka Diabla II. Povećava veličinu svjetova koje treba istražiti u svakom od čina igre i daje igraču veći osjećaj dubine u svijetu igre Diablo.

Stabla vještina dodatno povećavaju mogućnost ponovne igre. Ne samo da su karte drugačije i lokacije promijenjene, već kada započne novu igru igrač dobija potpuno novi skup strategija za učenje i svladavanje, kao i novi skup moći za otkrivanje.

Najamnici su također lijep dodatak, iako nisu toliko korisni koliko bi se nadali. Imaju sklonost umiranju i povremeno se izgube, a najbolje ih je iskoristiti u tijesnim situacijama gdje mogu odvući dio topline od vas.

Još jedna manja zamjerka je da se automatska karta pojavljuje iznad zaslona igre. Ovisno od okoline, ovo može učiniti područje igre vrlo teško vidljivim kada je karta prikazana. Posebno je to slučaj u drugom činu. Radnja se odvija u pustinjskom okruženju smeđe i žute boje, a automapa označava granice crvenom bojom. Nepotrebno je reći da ovo automapu može učiniti više smetnjom nego pomoći u određenim situacijama.


IGRAJMO GA PONOVO

Diablo II zapinje u usporedbi s čistokrvnim RPG-om postavljenim u fantasy kao što je Baldur‘s Gate u pogledu raznolikosti, zapleta i dijaloga. Dizajniran je kao pristupačan akcijski RPG s privlačnošću za masovno tržište, uvjerljivim načinom rada za više igrača i dugotrajnom dubinom. I pod tim uvjetima veličanstveno uspijeva.

Izvrsno diferencirani tipovi likova i fantastična širina vještina dostupnih unutar ovih klasa, čine ovu igru koju uistinu vrijedi igrati nekoliko puta, isprobavajući svaki put različite likove i taktike. 


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.