22.5.2017. 20:03
0
Ruski hakeri putem mobitela krali novac od klijenata domaće banke
Ruski hakeri su malicioznim softverom zarazili Android operativne sisteme na mobitelima kako bi krali od klijenata ruske banke, a planirali su napasti i evropske finansijere, prije nego su uhapšeni, objavio je Reuters pozivajući se na izvore iz istrage.

Upad je rezultirao krađom relativno malog iznosa novca od oko 892.000 dolara, ali su, kako tvrdi Reuters, hakeri nabavili sofisticirani program kako bi napali klijente banaka u Francuskoj i još nekoliko zapadnih zemalja.

Ruske veze s računalnim kriminalom su pod lupom nakon što su američki obavještajci ustvrdili da su ruski hakeri pokišali da pomognu predsjedniku SAD Donaldu Trumpu hakirajući servere Demokratske stranke.

Kremlj je u više navrata to negirao. Uhapšeni hakeri su varali klijente ruske banke tako što bi od njih tražili da preuzmu lažne aplikacije za mobilno bankarstvo ili do žrtava dolazili putem pornografskih stranica, tvrdi se u izvještaju kompanije koja radi za rusko ministarstvo unutrašnjih poslova. Uhapšeno je 16 hakera prošle godine, a otkriveno je da su zarazili više od milion pametnih telefona u Rusiji, oko 3.500 svaki dan.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.