18.9.2017. 22:35
2
Oštećeni milioni uređaja: Hakovan C Cleaner
U softver britanske kompjuterske kompanije „Piriform“ upali su hakeri i instalirali programe koji im omogućavaju da preuzmu kontrolu nad desetinama miliona uređaja, saopštila je danas ta kompanija.
Taj maliciozni program ubačen je u legalni softver pod nazivom SCCleaner koji se za androide i kompjutere sa interneta, skine pet miliona puta nedeljno.

Ovaj pomoćni program služi za čišćenje programa koji se ne koriste i kolačića sa reklamama, kao i za ubrzanje rada uređaja.

C Claeaner je glavni proizvod „Piriforma“ koju je u julu kupila kompanija Avast, jedan od najvećih svjetskih prodavaca antivirusnih programa, koja obezbjeđuje usluge za očuvanje bezbjednosti računara.

U trenutku te kupovine, 130 miliona ljudi je koristilo C Cleaner, a verzija koja je u avgustu skidana sa interneta sadržala je skrivene administrativne alate koji su pokušavali da se konektuju na nekoliko neregistrovanih veb-stranica, prvenstveno kako bi skinuli dodatne programe koji nijesu dozvoljeni.

(Alen Avdić)
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.