12.11.2021. 9:57
0
Toshiba planira da se podijeli u tri firme, a u fokusu je reakcija dioničara
FOTO: Reuters
Japanska Toshiba Corp (6502.T) iznijela je u petak planove da se razbije u tri nezavisne kompanije izdvajanjem dva osnovna poslovanja - energetskog i infrastrukturnog poslovanja, kao i poslovanja s uređajima i skladištenjem podataka.

Nakon izdvajanja ove dvije kompanije, Toshiba će nastaviti posjedovati svojih 40,6% udjela u proizvođaču memorijskih čipova Kioxia, kao i drugu imovinu. Plan - zasnovan na petomjesečnom strateškom preispitivanju poduzetom nakon veoma štetnog skandala u vezi sa korporativnim upravljanjem - djelimično ima za cilj da ohrabri akcionare aktivista da izađu, rekli su izvori koji poznaju to pitanje. Toshiba je u svom saopćenju u petak rekla da vjeruje da je podjela kompanije najbolji put ka povećanju vrijednosti za dioničare, prenosi agencija Reuters.

"Ova odluka omogućava svakom preduzeću da značajno poveća svoj fokus i omogući agilnije donošenje odluka i manje strukture troškova“,
navodi se u saopštenju.


Toshiba se nada da će završiti reorganizaciju do druge polovine finansijske 2023. godine. Također je rekao da namjerava "monetizirati" svoje dionice u Kioxii, vraćajući neto prihod u cijelosti dioničarima čim je to izvodljivo. Ali nije precizirano da li to znači da je i dalje zainteresovana za IPO ili će razmatrati druge opcije. Neki investitori Toshibe nisu uvjereni da bi raskid stvorio vrijednost, rekli su izvori dioničara prije zvanične objave plana.

"Ima smisla podijeliti se ako vrednovanje visoko konkurentnog poslovanja ometaju druge kompanije," rekao je Fumio Matsumoto, glavni strateg u Okasan Securities.

"Ali ako ne postoji takav posao, raspad samo stvara tri blede kompanije srednje veličine."


Nekada poznati 146-godišnji konglomerat lelujao je iz krize u krizu od računovodstvenog skandala 2015. Dvije godine kasnije, osigurao je gotovinsku injekciju od 5,4 milijarde dolara od preko 30 inozemnih investitora koji su pomogli da se izbjegne brisanje, ali je doveo dioničare aktiviste, uključujući Elliott Management, Third Point i Farallon, navodi se u tekstu Reutersa.

Napetost između Toshibinog menadžmenta i inozemnih dioničara dominirala je naslovnicama od tada, a u junu je eksplozivna istraga koju su naručili dioničari zaključila da je Toshiba u dosluhu sa japanskim ministarstvom trgovine spriječila investitore da steknu utjecaj na prošlogodišnjem sastanku dioničara.


Ranije u petak, Toshiba je objavila posebno naručeni izvještaj u kojem je utvrđeno da su se rukovodioci, uključujući njenog bivšeg izvršnog direktora, ponašali neetički, ali ne i protivzakonito. Zaključeno je da je Toshiba previše zavisna od ministarstva trgovine, dodajući da su problemi uzrokovani i njenom "prekomernom opreznošću prema stranim investicionim fondovima" i "njenom nespremnošću da razvije čvrst odnos sa njima".


Akcije Toshibe završile su 1% niže nakon izvještaja o upravljanju. Detalji strateškog pregleda objavljeni su nakon zatvaranja tržišta. Oporavljajući se od pada uslijed pandemije COVID-19, Toshiba je izvijestila da se operativni profit u drugom tromjesečju otprilike udvostručio na 30,4 milijarde jena (266 miliona dolara).

(1$ = 114,2200 jena)



(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.