30.7.2020. 14:11
0
Sladić: Vlaga u visinskom sloju atmosfere i primjetno je sparnije
Nije bez razloga crveni meteoalarm danas proglašen za Mostar, a narandžasti za Trebinje, upozorava danas prognostičar Nedim Sladić.

"Probilo je vlage u visinski sloj atmosfere i primjetno je sparnije, a mnogima znatno neugodnije nego jučer. U Mostaru toplotni index (humidex) trenutno iznosi čak 45 ºC, Zenici 42 °C, Tuzli i Sarajevu 39 °C!

Sad da razjasnimo neke stvari. Trenutno u sva tri grada temperatura zraka je ispod 40 °C. Ove prve spomenute vrijednosti su vam upravo ono što često narod govori: "ima i više, samo oni ne smiju da kažu."

To je temperatura koju naše tijelo osjeća, a objektivna temperatura je ona koja je izmjerena u hladu meteorološke kućice i naravno da je uvijek manja u odnosu na naše pregrijano tijelo napolju.

Ovaj parametar nazivamo toplotni index ili kraće humidex. Humidex je bitan parametar ljeti, budući da postoje određeni pragovi kada ljudima vrućina postaje nesnosna, a koja nastaje kombiniranjem izmjerene temperature zraka i relativne vlažnosti zraka", kaže Sladić.

Pomoću ova dva parametra i niza formula, koja variraju od zemlje do zemlje, definisan je prihvaćeni kriterij:

ispod 29 ºC: Blaži ili neprimjetan osjećaj neugode
30 do 34 ºC: Moguća neugoda
35 do 39 ºC: Evidentna neugoda
40 do 45 ºC: Intenzivna neugoda, izbjegavati teže tjelesne napore
iznad 45 ºC: Opasna neugoda
Iznad 54 ºC: Velika vjerovatnoća toplotnog udara.


(Patria)

BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.