24.12.2021. 15:34
0
Vahidin Preljević: Bosanskohecegovačke nacije biće onoliko koliko bude i zdravog razuma
Vahidin Preljević ugledni je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Po vokaciji je germanista i književni teoretičar, uspješno objašnjava brojne društvene fenomene, poput identiteta, domovine i nacije. O mogućnosti oblikovanja bh. nacije, o senzacijama iz kojih nastaju nacije i Balkanu kao najintrigantnijem dijelu Evrope razgovarali smo za Source.ba portal.

- U onoj mjeri u kojoj država BiH bude stasavala i  trajala i onoj mjeri u kojoj prevlada razum, jačat će i identifikacija s tom državom. Ona mora biti uspješna da bi se ljudi identificirali s njom. Ja sam uvjeren da ta mogućnost postoji i da to neće biti nekakav nacionalni identitet,  u smislu monoetničkih identiteta, nego će ići preko identifikacije sa samom državom i sa društvom koje će se razviti i  jedno istinski liberalno i pluralno društvo. Dakle, ta identifikacija nije sa narodima kao etničkim zajednicama nego prije svega sa državom i prostorom - kaže profesor Preljević.


- Postoji jedna percepcija Balkana u Evropi koja kaže: Balkan je ono što mi nekada bili i što smo prevazišli, ono što je Zapad prevazišao. Ono nama nije potpuno strano, kao što su Evropi strani Afrika ili Orijent. Nego je to nešto smo mi Evropljani nekada bili i što jer Žižek efektno interpretirao i kaže: "Balkan je ono što mi potisnuli u naše kolektivno nesvjesno." Dakle, govorimo o percepciji Balkana, ne o stvarnosti. Ima jedna interesantna izjava, refleksija Dževada Karahasana koji kaže: "Ono što se dešava na Balkanu održava procese koji će  se tek dogoditi u Zapadnoj Evropi, odnosno zapadnom svijetu," objašnjava nam fenomen i percepciju Balkana u očima Evrope i Zapada. 


Novinar: Kenan Bešlija 

Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.