21.2.2022. 7:51
0
Tomislav Kašljević, producent koncerata: Situacija je teška, a biće još gora
O organizaciji muzičkih događaja razgovarali smo s Tomislavom Kašljevićem, producentom i organizatorom koncerata. Ovaj Zeničanin sa zagrebačkom adresom možda je i najveći poznavalac kretanja u regionalnoj muzičkoj industriji. Nije optimista kada je ovdašnja muzička scena u pitanju.

Poznati muzičar Sting neće u martu doći u Sarajevo. Razlog je stari i dobro poznati neprijatelj industrije zabave, notorni korona virus. Organizatori Stingova koncerta obećaju da će poznati muzičar doći na jesen. Hoće li Sting zaista pojaviti u Zetri, ostaje da se vidi, a do jeseni ima još vremena.Velike muzičke zvijezde zaobilaze našu zemlju u širokom luku iz to iz nekoliko razloga, od nesposobnih domaćih promotera i menadžera do činjenice da domaća publika ne može platiti skupe karte kakve će rado platiti građani bogatijih zemalja.


Tako ljubitelji grupe Coldplay koji žele pratiti njihov koncert s tribina stadionu u Berlinu trećeg jula ove godine kartu moraju platiti čak 449 eura. Postoji i nešto jeftinija varijanta u parteru stadiona Deutsche Bank Park, od samo 379  eura. Potražnja za koncertima u Evropi je tako velika da posla i nastupa ima i brojne tribute i cover bandove recimo Metallice ili Abbe, te ni njihovi nastupi nisu jeftini. Ko želi slušati kopiju Abbe početkom jula u Londonu morat će platiti čak 352 eura za kartu. 


Dok čekamo da se Sting pojavi u Zetri ili da u nekoj od domaćih dvorana pojavi bilo koje iole značajnije muzičko ime, u susjedstvu, kako u zapadnom tako i istočnom, polako pripremaju dvorane za velike spektakle. U Zagrebu i Hrvatskoj će narednih mjeseci nastupati Željko Joksimović, Artic Monkeys, Iron Maiden, Andre Rieu, Laibach, Simple Minds, Kiss, Franz Ferdinand, Zdravko Čolić i mnogi drugi. 


U Beogradu Uriah Heep, Josipa Lisac, Crvena Jabuka, Van Gogh, 2Cellos. U Sarajevu bi trebali nastupiti Ana Rucner uz gošću Hanku Paldum, a trebala bi početkom marta zapjevati i Nina Badrić. U julu bi u Skenderiji trebali zasvirati legendarni White Snake. 

O organizaciji  muzičkih događaja razgovarali smo s Tomislavom Kašljevićem, producentom i organizatorom koncerata. Ovaj Zeničanin sa zagrebačkom adresom možda je i najveći poznavalac kretanja u regionalnoj muzičkoj industriji. Nije optimista kada je ovdašnja muzička scena u pitanju. 

- Organiziranje koncerta prije je bio mazohističan, sada je perverzno mazohističan posao. Meni je teško pričati o BiH, jer ja sam Bosanac i sve me žalosti. Ja sam u Bosni zaradio u par navrata, recimo s 2Cellosima. Sve što radim u Bosni, sve je na granici rentabilnosti, jer ja u Bosni nemam vjetar u leđa, nego vjetar u prsa. Nemam sponzore ni pomoć države. Teško je, a biće još teže. Žalosti me jer u Bosni nema ništa. Oni koji odlučuju nemaju sluha.Vrijeme je za obične ljude da se malo više pokrenu. Lajkovima i obračunima na FB se ništa ne postiže. Situacija je teška, ali biće još gora. Evo ja pregovaram s Massimom oko mogućeg koncerata u Zenici i Sarajevu. Vjerujem da ih neću moću uraditi. Ne može se postići ta cijena ulaznice od 20 – 25 KM, koja nije mala, a u stvari je jako mala. Nije mala za one koji kupuju tu ulaznicu, mala je za one koji organizuju koncerte. Divim se svakome ko nešto pokuša. Ovo sa Stingom me malo ražalosti. U ovom poslu koji radim vrlo je bitno kada dođete u neke godine da možete svakome pogledati u oči, da kada uđete u restoran da nikome niste dužni ili vas neko čeka. Mislim da su mnogi shvatili – kaže producent Tomislav Kašljević za Source.ba. 


NOVINAR; Kenan Bešlija 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.