15.4.2016. 11:07
0
Počela je sezona otkaza trenerima u NBA ligi
Kraj košarkaške sezone za 14 od 16 NBA timova značio je i početak sezone otkaza trenerima. Najprije su počeli Sacramento Kings i Washington Wizards, koji su otpustili Georgea Karla, kao i Randy Wittmana.

O Karlovoj smjeni govorilo se više puta i u toku same sezone, kada je generalni menadžer Kingsa, Vlade Divac, morao da gasi vatru u svlačionici i rješava probleme, prije svega, na relaciji trener – prva zvijezda tima DeMarkus Cousins. Međutim, kada je ekipa odigrala 82. utakmicu i završila sezonu skorom 33-49 (11. mjesto na Zapadu), Divac je povukao potez...

"Nakon što sam ocijenio nastup ekipe ove sezone, bio sam siguran da je neophodno da krenemo napred sa novim glasom na poziciji glavnog trenera", rekao je Divac. "Imamo ogromno poštovanje i divljenje prema Georgeu i njegovim dostignućima tokom skoro 30 godina u NBA ligi. U ime svih u organizaciji Kingsa, želim da mu se zahvalim za doprinos koji je pružio tokom vremena provedenog u Sacramentu i da mu poželim sreću u budućnosti.", prenose Nezavisne novine.

Bivši trener Chicago Bullsa, Tom Thibodeau, velika je Divčeva želja, ali je pitanje ko će se prihvatiti posla u prijestonici Californije. Pored Thibodeau, u krugu favorita za upražnjeno mjesto nalaze se Kevin McHale, Mark Jackson, Vinny Del Negro, Nate McMillan i Scott Brooks. Pretpostavka je da će borba za Thibodeau i Brooksa biti paklena ovog ljeta i pitanje je hoće li Divac uspjeti da ih dovede.

Karl će u potpunosti biti isplaćen, odnosno dobiće 6,5 miliona dolara koliko mu je sljedovalo po četvorogodišnjem ugovoru. Iskusni trener, koji je tokom života pobijedio i rak, angažovan je tokom pauze zbog All-Stara 2015. godine, umjesto privremenog trenera Korbina, ali Divac tada nije bio u Kingsima i naredni trener zapravo će biti prvi kojeg će naš slavni košarkaš postaviti u ulozi generalnog menadžera. Wizardsi su se sa Vittmanom rastali nakon što nisu izborili play-off prvi put u posljednje tri sezone. Iza odluke stao je predsjednik franšize, Ernie Grunfeld, koji se poput Divca tradicionalno srdačno zahvalio bivšem treneru na svemu što je učinio za klub.

Vitman iz DC-a odlazi sa skorom 178-199 tokom prethodne četiri i po sezone, što je 47,2 odsto uspješnosti. Ove sezone, Washington je završio kao deseti na Istoku sa skorom 41-41. ESPN na vodi da je bivši trener Oklahoma City Thundera, Brooks, prva želja Wizardsa, koji planiraju da "napadnu" i Kevina Duranta, igrača koji će na ljeto postati slobodan agent. Brooks, s kojim je Durant imao dobar odnos u zajedničkim danima u Oklahomi, trebalo bi da bude jedan od faktora koji će dovesti jednog od najboljih igrača današnjice u prijestonicu SAD.

Anesa Agović

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.