11.8.2018. 17:23
0
Igor Crnadak je mogao dati vize košarkašima Kosova, bez obzira na protivljenje predsjednika Igokee, Borisa Spasojevića
Mladi košarkaši sa Kosova doputovali su u Sarajevu gdje će sudjelovati na Evropskom prvenstvu, ali i dalje se nisu smirile tenzije o tome ko je kriv za neizdavanje viza mladim sportisima na vrijeme, zbog čega je utakmica između BiH i Kosova sa četvrtka pomjerena za nedjelju, a Košarkaškom savezu BiH FIBA prijeti visokim kaznama.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak optužio je Košarkaški savez BiH da nisu postigli unutarnji dogovor o tome da li Kosovo treba sudjelovati na EP do 16 godina u Sarajevu, dok iz Saveza optužuju Crnadka da im stavlja na teret nešto što nije u nadležnosti Saveza.

„Ministar Crnadak nije imao obavezu tražiti ničije mišljenje u vezi viza sportista Kosova. Njegova obaveza je bila dati potrebnu saglasnost, dok bi stručne službe Ministarstva odradile svo dio posla, u smislu tehničkih povjera koje su sastavni dio redovne procedure izdavanja vizu“, kaže za agenciju Patria visokopozicionirani službenik Ministarstva, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, jer nije ovlašten da daje izjave. Dodao je da na odluku Ministarstva i ministra u slučaju izdavanja viza ne može utjecati niko, osim stručnih službi ukoliko uoče sigurnosni ili problem neke druge vrste.

Iz kabineta ministra Crnadka je saopćeno da je iz dopisa Košarkaškog saveza BiH vidljivo da iza organizacije natjecanja, u kojem bi sudjelovala reprezentacija Kosova, ne stoje svi članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, odnosno da ne postoji potpis podrške potpredsjednika Upravnog odbora Košarkaškog saveza iz Republike Srpske.

„Ured ministra je u neposrednom telefonskom kontaktu obaviješten da kod predstavnika Republike Srpske u rukovodstvu Košarkaškog saveza BiH i kod Košarkaškog saveza Republike Srpske postoji izričito protivljenje sudjelovanju reprezentacija Kosova na ovom natjecanju“, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u petak poslije podne.

Članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Boris Spasojević demantirao je izjavu Crnadka da je on glavni krivac što kadeti košarkaške reprezentacije Kosova nisu dobili vizu za ulazak u BiH.  Rekao da je on čovjek iz sporta, a ne i politike. Da se njega pitalo, dodao je, on bi vize sportašima sa Kosova dao na vrijeme.

„Ne znam zašto je član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH i predsjednik Košarkaškog saveza RS Boris Spasojević promijenio mišljenje, mogao je ovo da kaže prije tri dana i da nemamo ovaj čitav cirkus“, kazao je Crnadak.

„Šta se sve vrijeme dešavalo na relaciji Crnadak – Spasojević znaju njih dvojica. Ali, ako sebi možemo dopustiti da nagađamo, onda mislim da se Crnadak u ovom slučaju prepao Milorada Dodika. Nije želio dati vize sportistima sa Kosova jer se bojao reakcije SNSD-a, koji bi ga ponovo mogao proglasiti izdajnikom srpskih interesa, nešto manje od dva mjeseca pred izbore“, kaže ovaj službenik Ministarstva.

Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo zbog protivljenja vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska, koji po ovom pitanju prate stavove vlasti u Beograda.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH u ostavci Dubravko Barbarić rekao je u petak agenciji Patria kako je odluka da se mladim sportistima Kosova zabrani ulazak u BiH na Europsko prvenstvo u košarci do 16 godina isključivo politička odluka.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.