21.11.2017. 14:20
0
U petak utakmica protiv Rusa u Skenderiji: Rusima fale tri igrača, to je naša prilika
Košarkašku reprezentaciju BiH očekuje start kvalifikacija za Mundobasket 2019. godine.

Prvi protivnik naše selekcije je Rusija, koja će gostovati u Skenderiji 24.novembra, a povodom toga održana je konferencija za medije, na kojoj su se obratili selektor Duško Vujošević i reprezentativci, Džanan Musa i Elmedin Kikanović.

- Svaka ozbiljna država ima ozbiljan sport. Sport u Evropi osim fudbala nije profitabilan. Kao što školstvo, kultura nisu profitabilni, ali su važni za prezentaciju zemlje. Kada je riječ o duelu sa Rusima, mi treneri smo u veoma čudnoj situaciji. U ovoj konstalaciji snaga BiH ima šanse protiv Rusije. Došli smo u situaciju da ne možemo raditi svoj posao. Zbog odnosa FIBA-e, NBA i ostalih. Došli smo u situaciju da važne utakmice igramo bukvalno sa četiri dana treninga. Mi nastupamo sa sasvim novim timom u odnosu na onaj koji je bio ljetos. Rusima fale tri igrača, to je naša prilika.

Mi ćemo da se borimo. Meni smeta stvaranje lažnog optimizma. Ja sam uvijek bio skeptik i radnik. U ovom vremenu koji imamo skepsa je sve veća, ali vidim ovdje šansu veliku za ove mlade momke, ali i da Sarajevo vidi spektakl. Igrači su se odazvali sa velikim entuzijazmom, žele igrati za reprezentaciju. Na ova dva tri treninga koja smo imali pokazali su maksimalno zalaganje. Zamolio bih novinare da ostave Musu na miru. Treba ga pustiti da se igra. Svako treba da da maksimum

Rusi su favoriti borit ćemo se i moguće je da napravimo iznenađenje. Više se bavimo izgradnjom svog sistema igre, imamo četiri dana da to spremimo. Rusija često igra bolje bez Shveda, tako da su oni ponekad pogotovo na EP bolje djelovali bez njega na parketu. Rusi su apsolutni favoriti bez obzira sto im fale tri igrača, oni su napravili takav dogovor da su napravili takvu reprezentaciju za koje misli da će biti dovoljna za ostvarenje pozitivnog rezultata. U našoj ekipi niko nije tu ko čašćava svojim prisustvom, svi su se stavili u funkciju ekipe - rekao je selektor naše reprezentacije Duško Vujošević.

Nakon Vujoševića medijima su se obratili Elmedin Kikanović i Džanan Musa.

- Situacija je specifična i za trenere i igrače. Prethodnih sezona provodili smo po 40 dana skupa prije zvaničnog nastupa. Situacija je takva kakva jeste kako za nas tako i za ostale. Svi smo stigli motivisani i kroz ove treninge pokazali maksimum. Na nama je da kroz treninge usvojimo sve što stručni štab traži od nas. Igramo protiv ozbiljne reprezentacije, koja će biti pojačana igračima koji igraju u CSKA. Očekuje nas težak zadatak i vjerujem da uz pomoć navijača i uz dobru atmosferu u ekipi možemo doći do pozitivnog rezultata - rekao je Kikanović.

Naš ponajbolji igrač Džanan Musa istakao je da je Rusija veliki favorit, ali da je sport nepredvidiv.

- Selektor i kapiten su rekli većinu stvari, mnogi igrači su uzeli odmor, ali mi smo došli motivisani na ovaj susret. Rusija je veliki favorit, ali sport je nepredvidiv, dat ćemo maksimum svojih mogućnosti, sistem je takav da pripreme traju četiri dana, međutim FIBA je tako odlučila - kazao je Musa. 

Utakmica protiv Rusije igra se u petak u dvorani Mirza Delibašić u 18:45.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.