23.6.2019. 22:45
0
Smrt košarkaške legende: Umro Žarko Varajić
Legendarni jugoslovenski košarkaš Žarko Varajić umro je nakon duže bolesti u 67. godini.

Rođen je u Nikšiću, ali je najbolje dane igračke karijere proveo u dresu Bosne.

Sa timom iz Sarajeva je 1979. godine bio prvak Evrope, kada je na klupi sjedio Bogdan Tanjević.

U istoriji evropske košarke ostaće upamćen jer je postigao 45 poena u finalu Evrolige protiv Emersona, kada je donio trijumf Bosni.

Tada je postavio rekord koji do danas nije srušen, kada su u pitanju mečevi za titulu prvaka Evrope.

Igrao je i za Sutjesku, kao i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sa reprezentacijom Jugoslavije bio je prvak Evrope 1977., a imao i srebrnu olimpijsku medalju iz Montreala godinu ranije, prenosi CDM. 

Osvojio je i bronzu na prvenstvu kontinenta 1979, zlato na Mediteranskim igrama 1975, kao i dva zlata sa Balkanskih igara u Solunu 1974. i 1976. u Burgasu.

Bio je sportski direktor muških reprezentаtivnih selekcijа u Košаrkаškom sаvezu Jugoslаvije, SCG i Srbije, zаmjenik sаveznog ministrа zа sport…



(Lejla Trle) 

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.