16.7.2021. 10:19
0
Jusuf Nurkić htio kupiti vakcine za sve stanovnike Bosne i Hercegovine, ali u tome nije uspio: Ne znam šta da više radim, sve sam pokušao
U pandemiji je izgubio nekoliko članova porodice, pa je Jusuf Nurkić na najteži način shvatio kako je vakcinisanje važan dio borbe protiv ove bolesti.

Njegova domovina je poprilično nastradala u proteklom periodu, s preko 200.000 pozitivnih slučajeva i gotovo 10.000 smrtno stradalih.

Kako bi tome stao na kraj, ovaj se košarkaš Portland Trail Blazersa odlučio na zaista veliki poduhvat. U BiH u potpunosti vakcinisalo tek pet posto ukupnog stanovništva, pa je Nurkić odlučio nabaviti vakcine za stanovništvo u Bosni i Hercegovini.

"Nema dovoljno vakcina za sve, primili su tek nekoliko donacija. Ja sam već bio spreman za nabavku doza za sve stanovnike moje zemlje, izrađen je bio i finansijski plan, kao i logistika. Nažalost, ništa od toga. Čak i da pronađem potencijalnog prodavača, izgleda da američki zakoni ne dozvoljavaju prodaju vakcina van države, sve dok se ne vakcinišu svi Amerikanci. Ne znam šta da više radim, sve sam pokušao", kazao je Nurkić, a prenosi hrvatski portal Telesport.

I dok se većina razvijenog svijeta vakciniše po očekivanom planu, s dozama koje su dostupne svima, u nerazvijenim je zemljama situacija potpuno druga situacija.

“Što je najgore od svega, ne smijem se ni prisjetiti koliko se vakcina u SAD-u baci i ostane neiskorišteno, i te bih doze rado otkupio. Cijeli svijet pati, a ovdje još neki odbijaju vakcinisanje, to me zaista rastužuje. Mislim da smo podbacili kao ljudi, sve zemlje bi trebale imati jednaku dostupnost vakcina, zar ne?”, zaključio je Nurkić.



(Ajdin Balićevac)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.