11.11.2021. 8:35
0
Košarkašice BiH danas protiv Belgije otvaraju kvalifikacije za EP 2023.
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicom protiv Belgije, danas u Sarajevu počinje novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. godine u Sloveniji i Izraelu.

Izabranicama selektora Gorana Loje to će biti prvi nastup nakon istorijskog uspjeha kada su krajem juna ove godine osvojile peto mjesto na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i Španiji. 

Upravo na tom takmičenju, 'Zmajice', predvođene jednom od najboljih svjetskih košarkašica Jonquel Jones, pobijedile su favorizirane Belgijanke, koje su na kraju osvojile bronzano odličje, a zatim učestvovale na olimpijskom turniru u Tokiju. 

Selektor Lojo naglasio je da je Belgija apsolutni favorit u našoj grupi prema trenutnom rankingu i plasmanu na prošlom EP.

- Prije EP-a i naše utakmice protiv Belgije u Strazburu, Belgija je bila favorit, a mi smo je porazili i pokazali da se možemo ravnopravno nositi sa svim protivnicima. Ja sam siguran da će naša ekipa i ovaj put dati maksimum da ostvarimo pobjedu i na najbolji način otvorimo kvalifikacije. Ukoliko i ne bude tako, predstoji nam još pet utakmica. Naš cilj je plasman na EP. Za ostvarenje tog cilja potrebno nam je pet pobjeda, uz eventualan jedan poraz, da bismo bili sigurni učesnici EP-a ili u situaciji da ostvarimo četiri pobjede i dva poraza, onda bismo ušli u neke kalkulacije. Učinit ćemo sve da izbjegnemo drugi scenarij - rekao je Lojo.

Selektor na raspolaganju neće imati Maricu Gajić, koja se još oporavlja od teške povrede.

- Teško će biti nadomjestiti neigranje Marice. Siguran sam da će djevojke koje su tu učiniti sve da na adekvatan način popunimo tu prazninu koja će nastati pod košem defanzivno i ofanzivno - istakao je Lojo. 

Naredni susret kvalifikacije košarkašice BiH igraju već 14. novembra u gostima protiv Sjeverne Makedonije.

Susret BiH - Belgija igra se u večeras od 20.00 sati u dvorani "Mirza Delibašić" u KSC Skenderija.

U prodaju je pušteno 2.400 ulaznica, a 500 će ih biti podijeljeno školama košarke i  sponzorima. 

Za ulazak u dvoranu, osim ulaznice i obavezne maske, posjetioci će morati ispunjavati jedan od ovih uslova - posjedovati negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, posjedovati potvrdu o prebolovanom Covod -19 ne stariju od šest mjeseci, te potvrdu o potpunoj vakcinaciji. 

Djeca ne moraju imati negativan test ili ispunjavati jedan od gore navedenih uvjeta.

(FENA/A. Balićevac)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.