4.9.2022. 20:55
0
Kapiten Halilović: "Pobijedili smo Francuze, Mađare, sada Evropske prvake. Ovo je jedna od najvećih pobjeda u historiji košarke u BiH"
FOTO: FIBA EuroBasket
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je veliku pobjedu nad aktuelnim prvacima Evrope, selekcijom Slovenije.


Nakon pobjede medijima su se na zvaničnoj press konferenciji obratili selektor Adis Bećiragić i kapiten Miralem Halilović.

“Imali smo mnogo problema pred polazak na Eurobasket i sada je ovo nevjerovatno. Pobijedili smo Francuze, Mađare, sada Evropske prvake. Ovo je jedna od najvećih pobjeda u historiji košarke u BiH. Osjećaj je sjajan, uživamo, i uz ove sjajne navijače, koji su navijali, vrištali, nadjačavali se s Slovencima. Oni su također pomogli u ovoj pobjedi”, rekao je emotivni Halilović nakon susreta.

I selektor Bećiragić je prokomentarisao meč.

“Veoma sam sretan. Razmišljam kako ćemo se sutra odmoriti i pripremiti za naredni meč. Zahvalan sam svojim igračima koji su večeras ispoštovali sve što smo dogovorili prije utakmice. Ja kao trener mislim samo o narednoj pobjedi“, rekao je selektor Bećiragić.

Koji igrač je najzaslužniji za sjajne igre u reprezentaciji?

“Ne mogu odgovoriti u potpunosti jer ne znam ime tog momka. To su momci koji igraju na top levelu poput Nurka, Muse, Džonija. Ovi momci su bili isti kao svi ostali. Nije bilo podjele ovaj igra u NBA ligi, ovaj u hrvatskoj, domaćoj, svi smo tu isti i tu smo zajedno. Zezamo se, jedemo zajedno, vozimo bicikle. Sve radimo zajedno i to je najveća stvar. Nema ega, nema prepotentnosti i to je ključ svega”, rekao je Halilović.

Upitan je selektor i šta očekuje od meča sa Francuskom.

“Znam da se osjećaju veoma ljutito nakon prvog poraza od nas. Sigurno je da žele revanš, ali mi želimo biti još bolji. Bit će to sjajan meč”, rekao je selektor Bećiragić.

Meč je bio pripremljen sjajno, ima li ova ekipa limite?

“Mislim da insan nema limite, svaki čovjek nema, samo je pitanje koliko svoj ego može kontrolisati. Dok god je pod kontrolom, da te ne nosi druga strana. Miki je rekao da je za sada išlo u tom pravcu i ide. Najvažnije u sportu, timskom je staviti sebe u službu ekipe. Momci su to uspjeli. Sada je pitanje koliko ćemo moći nastaviti. Čovjek nema limite, oni su samo u glavi. Mi smo inteligentna stvorenja i možemo shvatiti da samo kroz zajedništvo možemo se obogatiti i ići dalje. Ne postoje limiti”, rekao je selektor.

Kapiten je bio veoma emotivan nakon utakmice, kako bi je opisao?

“Nerealno je sve ovo. Nerealno je vidjeti koliko ljudima znači. Oni su van sebe. Fanatikosi, mi svi. Ne znam. Da kažem nema ko drugi, ali valjda se nama rijetko dešava pa ovo pamtimo. Ljudi su skakali, mi smo pjevali na Sport Klubu. Van sebe sam, sreća je velika, ali mislim da smo zaslužili. Ova ekipa je specijalna. To se osjećalo nakon sedam dana. Volimo biti skupa, sjedi nas osam gdje su još dvojica. Mislim da je ovo posebno. Nema puno ekipa koje će se dati u službu i to je ono što čini ekipu specijalnom”, rekao je kapiten Halilović.

Da li nam se vraćaju stvari iz prošlosti?

“Igračima svaki put govorim – ovo što mi pokušavamo je normalno i to je nemoguća misija. Imamo nedostatak zajedničkog vremena. Imamo ekipu deset momaka koji su zajedno tri godine. Tu je došao Musa, pa je tu i Nurkić to je treća komponenta i ja. Sve to trebamo smiksati za 20 dana i da igramo kako bih ja htio. Svaki dan igramo bolje, kako bih ja htio. Zašto je to tako? Ja sam dobar trener, oni bolji igrači”, rekao je Bećiragić, a potom se nadovezao i Halilović:

“Gledamo utakmicu Njemačke, svi tužni, Hajro tužan. Odemo na video i gledamo treći četvrtinu. Neko je rekao da je loše igramo i gledamo osam otvorenih šuteva, odlične akcije, sve po rezonu odbrana dobra i sve kako treba. Zapitamo se, loše šutamo, ali igrali smo bolje nego protiv Mađarske. Nismo glavinjali nakon 4 pokušaja. Nije se dešavalo to i nakon tog videa smo gledali i pomislili gađat ćemo 8:5 i to se desilo. Zato smo dobili i naša igra iz utakmice u utakmicu je bolja i to je ključno. Zbog toga smo najviše zadovoljni. Nećemo se mi zadovoljiti s ove dvije pobjede i prolaskom grupe. Ako mi možemo proći ovu grupu, nemamo granica!”, rekao je kapiten Halilović.

Komentar na Edina Atića, prošla je partija bila loša, večeras na nivou.

“To je i naš trenerski posao da izvučemo igrača kada padnu. Razmišljali smo o tome i odlučili smo da baš sada kad izgleda da je on pao da ćemo mu dati najveću odgovornost. Čuvao je Luku, a Luka njega i imao je mogućnost da kreira. Nismo željeli početi s Vrabcem ili Lazom jer je on imao mogućnost. On može igrati odbranu kad hoće, ali ne trudi se. Davao nam je lagane poene i to nam je davalo mogućnost da budemo u ritmu. Opet sam jedan dio nas, ali voljeli bi da idemo dalje. Dobili smo dvije tekme, to ništa ne znači, a ja se nadam i željeli bi se počastiti nakon lijepe igre i atmosfere prolaskom u dalji krug. Ako se počastimo tamo nečim nek druga strana razmišlja da im dolazi Bosnien”, rekao je selektor Bećiragić.

Kako je bilo zaustaviti Luku Dončića?

“Mislim da smo se spremili dobro, ali da je i njemu bila loša noć. Ne šutira on 0/8 svako večer i nije da nije imao solidnih pozicija. Ne bih ja rekao da smo našli recept koji će svakom proći. Imali smo par, odnosno trener naš odličnih zamisli. Sproveli smo ih u djelo i ona je izbacila ga iz njegovog ritma. Neki drugi igrači su to kažnjavali. Nek nas dobije taj neko drugi, a da njega zaustavimo”, rekao je Halilović, prenosi N1. 




(Aldina R.) 

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.