7.9.2022. 16:31
0
EuroBasket: BiH se porazom od Litvanije oprostila od turnira
Bosna i Hercegovina nije uspjela proći u nokaut fazu Evropskog prvenstva poslije poraza od Litvanije rezultatom 87:70.

Zmajevi su u posljednji i odlučujući meč ušli vrlo dobro, ali druga polovina druge te prvi dio treće četvrtine bili su na kraju presudni za pobjedu Litvanaca.

U prvih deset minuta se igralo uglavnom poen za poen. Završeno je u egalu 28:28. Litvanci su u jednom trenutku imali +8. Grigonis je bio jako precizan sa čak četiri trojke. Ipak, naši momci uspješno vraćali pa je Nurkić trojkom u posljednjim sekundama vratio stavi na početak.

Drugi period otvorili smo poenima Kamenjaša za 30:28 što je ujedno bilo i posljednje vodstvo našeg tima. Valaciunas sa četiri uzastopna poena vraća prednost Litvancima koji polisje toga postepeno počinju da dižu prednost.

Polaganjem Brazdeikasa Litvanija odlazi prvi put na +10, a do kraja prvog poluvremna su dodatno povećali svoju prednost za 56:42 poslije 20 minuta igre.

Baltička selekcija je nastavila sa dobrom igrom i u trećoj četvrtini, a naši momci su tri minute bili bez igre. Brazdeikis je na 7:21 prije kraja dionice pogodio za +20(62:42).

Već tada je pitanje pobjednika praktično bilo riješeno, iako se tračak nade našoj reprezentaciji vratio serijom 11:1 kada smo uspjeli prići na 70:59. Ipak, Butkevicisu je pogodio trojku za 75:59 poslije tri četvrtine.

Uvodne minute posljednjeg perioda donijele su mali broj peona što je svakako više odgovaralo Litvancima. Imali su rezultat, a vrijeme je prolazilo. Na 5:20 do kraja Nurkić je položio za -12(77:65). Poslije toga BiH je imala dva napada za -10, ali su Musa i Nurkić uprskali.

Na 3:18 Butkevicius je žestoko zakucao za 81:65 te "ubio" neizvjesnost. Konačan rezultat glasio je 87:70.

Najefikasniji kod bh. reprezentacije bili su Musa sa 22 te Nurkić sa 15 poena, dok je Roberson bio rezervisan sa samo osam poena. Gegić je dodao sedam poena.

Najbolji kod Litvanije sasvim očekivano bio je Valanciunsa sa double-double učinkom od 13 poena i 14 skokova. Još su se istakli Grigonis sa 16, Butkevicius i Brazdeikis sa po 13 te Sabonis sa 12 poena.

Tako košarkaški Zmajevi Eurobasket završavaju sa dvije pobjede i tri poraza. Pamtit će se trijumf nad Slovenijom Luke Dončića, ali sigurno ostaje gorak okus pošto ponovo nije izboren plasman u drugu fazu takmičenja.

Naredne mečeve reprezentacija BiH igra u novembru kada ih očekuje nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Prvo ćemo dočekati Mađare 11. novembra, a tri dana kasnije slijedi gostovanje Francuskoj.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.