10.9.2022. 8:08
1
"Zbog optužbi da sam zabranila tri prsta, da sam djecu tjerala da gledaju film o Srebrenici, dobijam užasne prijetnje"
Selektorica ženske košarkaške pionirske reprezentacije BiH Jasna Sliško našla se na udaru srbijanskih medija, nakon što je iz klubova Feniks i Mladi krajišnik optužena da je maltretirala dio igračica.

Krenulo je sve unazad 30 dana sa jučerašnjim danom kada sam ja dobila poziv sa nepoznatog broja. Čovjek se predstavio kulturno, rekao je da je novinar Monda i potom mi kazao kako sam optužena za pet stavki i pitao da li može da ih nabroji. 

Pomenuo mi je za tri prsta, kao da sam ja zabranila da se diže tri prsta, da sam zabranila da se djevojčice srpske nacionalnosti krste pri ulasku u igru na utakmici, da sam ja djeci našoj naredila da gledamo u autobusu film o Srebrenici i ratu, da sam im uzimala telefonr, skrinšotovala njihove poruke sa roditeljima, sa drugaricama i trenerima i da smo mi dvije djevojčice izbacili na Graničnom prijelazu Gradiška - priča Sliško za portal "Avaza".

Nisam puštala film o Srebrenici

Saslušala je za šta je optužuju košarkašica Teodora G. i njena majka.

- Ja sam rekla da nisam ni primijetila da je djevojčica na jednoj fotografiji sa treninga podigla tri prsta. Mi smo svaku noć imali sastanke sa djecom, a ja sam još u aprilu na prvom okupljanju rekla da se svi trebamo poštovati, voljeti, da nema izražavanja ko je koje nacionalnosti i religije.

Košarkašica koja je to uradila je došla tri dana prije polaska u Sloveniju i nije znala za to. Moja pomoćnica je to primijetila i rekla mi da joj smeta, da je dijete rata i zamolila me da reagujem. Mi smo navečer održali sastanak, a djevojčica se najnormalnije ispričala.

Što se tiče ta tri prsta, zabranila sam pokazivanje tri prsta kada je pored nas ili kada nam je u ruci zastava Bosne i Hercegovine u svrhu fotografisanja. Tražila sam od djevojčica da se poštuje himna, kako Bosne i Hercegovine, tako i svake druge zemlje - objašnjava Sliško.

Tvrdi kako je najobičnija laž da je djeci pričala o ratu i Srebrenici i da je u autobusu puštala film o Srebrenici. Jedino što sam pomenula iz ratnog perioda jeste priča o našim košarkašima koji su se probijali do Njemačke gdje su te 1993. godine osvojili 8. mjesto na Eurobasketu, što je i dan danas najbolji rezultat naše selekcije.

Sve prošlo bez ikakvih problema

Slišku optužuju i da je istjerala dvije djevojčice iz Banje Luke na graničnom prijelazu Gradiška.

- Što se tiče graničnog prijelaza. Mi smo iz Slovenije krenuli nakon ceremonije zatvaranja turnira "Slovenija ball 2022" u 21 sat. Mene je kontaktirala majka od djevojčice Milice B., dan prije gdje mi kaže, hvala Bogu imam te poruke, da li djevojčica može da izađe na granici, jer ona ne zna kako bi poslije došla po nju u Sarajevo. Ja sam rekla gospođi da mi to ne praktikujemo, jer smo mi djecu preuzeli i mi ćemo istu vratiti gdje smo ih i preuzeli. Gospođe je odgovorila "U redu. Moja Milica vas strašno hvali kao trenera. Ima stvari koje radite, a ona ne radi u klubu". Dogovorile smo da se čujemo ujutro.

Kada sam saznala da je Milica dijete razvedenih roditelja i da majka zaista nema mogućnosti da dođe po nju, napisala sam joj da Milica može izaći na GP Gradiška. Ranije su me kontaktirali i za Teodoru G. - djevojčicu čija majka i trener su ovo sve zakuhali. Na granici smo pitali Teodoru pred svom djecom i dva vozača želi li ići sa Milicom. Teodora je rekla da, ako joj je dozvoljeno, da bi ona izašla.

Milicina majka Nataša je na granicu došla sa prijateljem. Donijela nam je i poklone, pozdravimo se, izgrlimo se i mi nastavimo put dalje. I mi smo došli kući, roditelji došli po djecu i sve je prošlo bez ikakvih problema - pojašnjava Sliško.

Pita se zbog čega je napravljen ovoliki slučaj od čiste situacije, a kada je nedavno selektorica U-18 selekcije Dragana Svitlica, bez ikakve najave ili ilčije dozvole u KSBiH, na aerodromu u Beogradu sa sobom povela dvije djevojčice u Banja Luku, a ostale ostavila da se same vrate svojim kućama.

Ciljani atak

Sliško ističe da je tačno da su ona i trenerice uzimale telefone djeci, ali da je gnusna laž da su čitali i "skrinšotovali" njihove poruke sa roditeljima, prijateljima i trenerima. Dodaje i da ranije nisu imali problema s tim.

- Što se tiče telefona tiče, mi smo oduzimali telefone kako bi se djeca družila. U-14 selekcija je oformljena 2019. godine, a moja trenerica Aleksandra, koja je iz Banje Luke i Merhunisa Omerović smo odlučile da je to bolje kako bi se djeca družila. Meni telefon oduzme mnogo vremena, a ne djevojčici od 12 ili 14 godina.

Mi smo djeci uzimale telefone navečer u 22:30, ili 23:00, zavisno od vremena spavanja, ili obaveznog odmora. Telefone smo vraćali nakon doručka u 8:30h da se djevojčice jave svojim roditeljima. Telefone smo ponovo uzimali od 13:00, jer je tada obavezan odmor. Nakon odmora, djeca od 16:00 ponovo dobijaju svoje telefone sve do večernjeg treninga. Zbog toga su krenule opstrukcije od Teodore G. na turniru, a kasnije sam saznala da je izmišljala gnusne laži o meni - objašnjava Sliško.

Naglašava da je ovo ciljani atak na nju.

- Ja smetam, jer je mene Kosić (op.a. Darko Kosić - trener djevojčice Teodore) zvao od aprila mjeseca. On je mene tada molio da uzmem njegovu pomoćnicu Nevenu, a da će on meni dati svoju djecu u reprezentaciju. On je ucjenjivao članove Saveza.

Kosić je u februaru pozivao visokopozicionirane članove KSBiH i tražio da djeca koju on trenira budu u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ali samo uz uslov da on bude selektor U-14 selekcije. Na svom Facebook profilu on ima objave gdje veliča svaku igračicu koja igra za reprezentaciju Srbije, tu su fotografije curica sa podignuta tri prsta, a koje su iz BiH. One na to imaju pravo, jer nastupaju za Srbiju. On djecu prvo pošalje u Srbiju i ako ne prođu u pripremnom periodu, onda ih dovede da igraju za BiH - navodi Sliško i dodaje:

- Meni su menadžeri i agencije poslali poruke podrške. Čak i iz Beograda su me zvale agencije jer su govorile da znaju ko je taj Kosić. Njega menadžer tereti za 200.000, unakazio je tri reprezentativke – jednu iz BiH, jednu iz Srbije i jednu iz Hrvatske. Pa njemu ljudi idu na vrata.

Sjajan odnos sa djecom

Zbog svih ovih optužbi, Jasna Sliško dobiva užasne prijeteće poruke.

- Dobila sam prijetnje, od toga da će mi odsjeći dva prsta, da ostanu samo tri, pa prijetnje smrću, ma sve. Sve sam slikala, srećom imam dokaze. Šalju mi poruke sahranit će me, ubit će me. Advokati će odraditi svoj posao, preživjela sam veliku klevetu.

Ipak, ja vodim sistem trostrukog prvaka BiH i osvajača Kupa - ZKK RMU Banovići, i sa mlađim selekcijama i sa seniorima. Ja sam majka, žena, nisam neko sa ceste. Imam maloljetnu djecu koja danas sve čitaju, te gnusne laži i uvrede. Ovo je užasno, zbog ovoga mi sutra klub može napustiti deset djevojčica - ističe Sliško.

Selektorica U-14 reprezentacije BiH ističe kako nikada nijednom djetetu ne bi prijetila. Šokirana je da neko može iznijeti tako gnusne laži o njoj, naročito kada se radi o djetetu od 14 godina.

- Ja u klubu imam 150 djece, 60 ih je ispod deset godina. Vjerujte ja sa djecom odem sedam dana na more, sama ih povedem njih 30. Tako radim od 2014., uživamo, bude nam lijepo. Učim ih da se poštujemo, da poštujemo protivnika, da poštujemo himnu i reprezentaciju koju predstavljamo - poručila je Sliško.


(Admir O.)

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.