Dagnje ili jagnje, pitanje je sad. Odgovor je, naravno, dagnje ako ih pripremite na način kako je to učinio Žarko Marić.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
200 g dagnji
5 crnih maslina
5 cherry paradajza
poliv za ribu (maslinovo ulje, bijeli luk i peršun)
1 kašika koncentrata paradajza
100 ml paradajz sosa
so
mješavina začina
200 g kuhane zelene tjestenine
Morski plodovi su najbolji kada su svježi, ali ako u ribarnici ne nađete svježe, za ovaj recept poslužit će i smrznute dagnje.
Na maslinovom ulju popržite dagnje, pa im dodajte masline i cherry paradajz. Kada ispari tečnost od paradajza dodajte kašiku koncentrata paradajza, i nakon što se otopi, sve zalijte sa paradajz sosom. Žarko je sve začinio sa mješavinom začina i polivom za ribu koji je napravio od maslinovog ulja, bijelog luka i peršuna, a vi, naravno, možete začiniti i nekim drugim začinima koji idu uz morske plodove, kao što su ruzmarin, bosiljak ili majčina dušica.
Pustite ih da se lagano krčkaju oko 10 minuta, a za to vrijeme skuhajte zelenu tjesteninu, ili pastu po želji i pred kraj dodajte u sos. Prije serviranja tjesteninu s dagnjama pospite narendanim parmezanom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.