S morskim plodovima ne treba previše komplikovati, a jedna od jednostavnijih priprema kraljevskih škampi je da ih grilujete. Ako budete slijedili primjer Žarka Marića uživat ćete u ukusnom mesu ove morske delicije.
Sastojci:
4 kašike maslinovog ulja
10 komada kraljevskih škampi
so
poliv za ribu (maslinovo ulje, bijeli luk i peršun)
umak:
majoneza
senf
poliv za ribu (maslinovo ulje, bijeli luk i peršun)
sok ½ limuna
salata:
rukola
cherry paradajz
ljubičasti luk
sok ½ limuna
vinsko sirće
so
Kada pripremate škampe na grilu onda je bolje da ih ostavite u oklopu, kako bi ukusno meso ostalo zaštićeno od direktne vatre. Prije pečenja potrebno je da gril tavu bogato namastite maslinovim uljem, i da svako malo škampe premazujete maslinovim uljem dok se griluju. Po želji ih posolite, a pred kraj grilovanja polijte ih marinadom za ribu koju napravite od maslinovog ulja, bijelog luka i peršuna.
Uz ovako pripremljene škampe poslužite umak koji je vrlo jednostavan za napraviti, a potrebna su vam majoneza, senf, limunov sok i marinada za ribu.
Osim umaka, pripremite i salatu od rukole, cherry paradajza i ljubičastog luka koju ćete začiniti sa limunovim sokom, maslinovim uljem i vinskim sirčetom. U kombinaciji sa salatom i umakom, škampe nećete moći prestati jesti.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.