18.9.2017. 17:22
0
Crvena chili pasta
Pastu je zaista lako napraviti, a za dobru pastu potreban je i dobar umak. Ako ste ljubitelj pikantnog, onda će vas chili pasta koju je pripremio Žarko Marić oboriti s nogu.
Sastojci:

500 g tjestenine (po želji)
500 g zrelijeg paradajza
1 veća glavica luka
3 češnja bijelog luka
Masline 
Maslinovo ulje
Svježi bosiljak
Origano
Chili začin
1 kašičica smeđeg šećera
so
biber
parmezan

Kada god radite umak u kojem je glavni sastojak paradajz, najbolje je, ako ste u mogućnosti, koristiti svježiji i zreliji paradajz. U mnogim kulinarskim emisijama ćete vidjeti kuhare kako koriste svježi paradajz, ali ne ogule kožu, što može itekako utjecati na kvalitet sosa.

Stoga je najbolje, svježi paradajz preliti proključalom vodom i ostaviti desetak minuta. Nakon toga ćete sa njega moći skinuti koru bez ikakvih problema. Za ovaj mali, ali bitan savjet Žarko je koristio Tefal kuhalo za vodu Thermovision KI140 koje vam omogućava da na displeju pratite temperaturu vode, a voda proključa za tren oka. U Tefal kuhalu, također, Žarko je pripremio i vodu za tjesteninu.

No, prije nego skuhate tjesteninu pripremite sos. Na maslinovom ulju prepržite luk, pa kad omekša dodajte paradajz koji ste ogulili i isjekli i pustite da se sve krčka na laganoj vatri oko 10 minuta. Ako želite da vam sos bude slatkast možete dodati i kašičicu smeđeg šećera. Zatim, dodajte masline, bosiljak, origano, peršun i naravno, chili sjemenke. Za kvalitetniji umak najbolje bi bilo da iskoristite svježu chili papričicu, ali i sjemenke će učiniti svoje. Posolite i pobiberite po želji, dobro sve izmješajte i pustite sos  da se krčka još deset minuta.

Na kraju, u umak dodajte skuhanu tjesteninu i pustite je par minuta da upije sos, pa je tek onda poslužite. Dodatno, pastu možete posuti narendanim parmezanom i listovima svježeg bosiljka.
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.