9.11.2017. 11:54
1
Pileća krilca „na azijski“ s ljutim umakom od paprike
Pileća krilca su nešto što se rijetko odbija, pa čak i kad ste siti. Mogu biti glavno jelo, ili grickalica, odnosno meza, a odlični su i kao užina. No, da biste ih pojeli, morate ih prvo napraviti, a Žarko Marić ima jednostavan recept koji stiže iz Azije.
Sastojci:

10 pilećih krilaca
4 kašike soja sosa
2 kašike kurkume
1 kašika svježeg đumbira
2 kašike cimeta
1 limun
1 kašika meda
1 Tefal kašika ulja

umak:
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 fafaron
125 ml jogurta
2 kašike korijandera
1 kašika soja sosa

Pileća krilca dobro operite, pa ih još bolje posušite. U posebnoj zdjeli pomiješajte soja sos, limunov sok i koricu, med i začine, pa sa tim prelijte krila. Dobro ih izmiješajte u sosu, da svako krilo podjednako dobije svoj dio sosa, pa sve stavite u frižider. Što budu duže stajala u marinadi, krilca će biti ukusnija, ali minimalno je potrebno da se mariniraju oko 60 minuta.

Dok se krilca „kupaju“ u sosu, pripremite ljuti umak s kojim će vaša krilca još brže završiti u vašem stomaku. Paprike i fafarone možete ispržiti na gril tavi, a možete ih preliti sa malo ulja, pa zapeći u rerni na 220 stepeni oko 10 minuta. Ispečene paprike i fafaron, prebacite u posebnu zdjelu, poklopite i ostavite tako najmanje 10 minuta. To će vam pomoći da lakše odstranite kožicu sa paprika.

Oguljene paprike i fafaron ubacite u blender, dodajte jogurt, soja sos i korijander, po želji posolite i stavite biber, te blendajte dok ne dobijete fini umak. Ako ne želite ljuti umak, samo izostavite fafaron.

Vaša marinirana krilca ubacite u Tefal ActiFry Express fritezu, dodajte SAMO 1 kašiku ulja, izaberite program za piletinu i prepustite posao profesionalcima. Nema nepotrebnog stajanja iznad tave i okretanja piletine. Samo poklopite i za dvadesetak minuta imate savršeno pečene komade mesa. Žarko je živi svjedok da se sa Tefalom mnogo lakše kuha.

Pileća krilca poslužite uz ljuti umak i uživajte u gledanju filma, omiljene serije ili utakmice.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.