12.1.2018. 10:26
0
Aromatični prhki keksići
Fabrički slatkiši su svima dostupni i rado ih kupujemo, ne pitajući se od čega se i kako se prave. No, ako zaista sebe hoćemo počastiti nečim slatkim i ukusnim, onda ćete recept Žarka Marića za aromatične keksiće brzo zavoljeti.
Sastojci:

1 jaje
1 vanilin šećer
150 g smeđeg šećera
150 g putera
1 kašika ruma
narendana korica 1 limuna
1 kašičica majčine dušice
1 kašičica ruzmarina
4 kašike mljevenih badema
400 g brašna dodavati 

U dubljoj zdjeli mikserom pjenasto umutite jaje, šećere i puter koji ste ranije izvadili iz frižidera i ostavili da stoji na sobnoj temperaturi. Zatim, dodajte koricu limuna, rum i začine. Ako želite jači okus badema, prije mljevenja, ih kratko prepržite na tavi. Samljevene bademe možete pomiješati s brašnom, pa ih postepeno dodavati u smjesu.

Kada zamijesite glatko tijesto, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite u frižider najmanje 60 minuta. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 0,5 cm, pa modlama ili kalupima za kolače napravite male keksiće.

Poslažite ih u tepsiju sa razmakom od 1 cm i pecite u zagrijanoj rerni na 160 stepeni. Poslije 15 minuta kuća će vam mirisati na najdivnije kolače, a keksići će biti spremni za konzumaciju. Ako želite, dok su topli, pospite ih šećerom u prahu i uživajte u domaćim slatkim zalogajima. I u pripremi ovog slatkiša Žarko je imao svesrdnu pomoć Tefala.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.