4.4.2018. 10:22
0
Sudžuk pizza s mozzarellom i špinatom
Možda nije najzdraviji izbor, ali pizza je jelo kojem teško možemo odoljeti. Pa kad se već odlučimo za pizzu onda ju je najbolje napraviti sam, a vidjet ćete da to i nije toliko teško.
Sastojci:

tijesto:
200 g brašna 
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašika suhog kvasca
oko 120 ml vode

umak:
100 ml maslinovog ulja   
60 g narendanog parmezana  
2 češnja bijelog luka
2 kašike limunovog soka
1 kašika senfa
biber
majčina dušica
so

nadjev:
250 g špinata
200 g mozzarella
2 veća paradajza
150 g sudžuke/kulena

Tijesto za pizzu je jedno od najjednostavnijih za napraviti. Kvasac pomiješajte sa malo šećera, soli i tople vode i kada se aktivira dodajte ga u brašno i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga folijom ili krpom i ostavite na toplom da „nadođe“.

Za to vrijeme pripremite malo drugačiji umak od standardnog kojeg pravimo od paradajza. U maslinovo ulje dodajte sitno narendani parmezan, senf, usitnjeni bijeli luk, limunov sok, majčinu dušicu, so i biber i dobro izmiješajte dok ne dobijete kremasti sos.

Od dobivene količine tijesta možete napraviti dvije pizze, pa ga prije nego što ga počnete razvijati podijelite na dva jednaka dijela. Za pizzu je jako bitno da vam tijesto bude što tanje. Istanjeno tijesto položite u tepsiju koju ste prethodno pomastili, a po dnu možete posuti malo palente. Tijesto, zatim, dobro ispritiščite prstima kako biste izbacili sav zrak, pa počnite sa slaganjem pizze.

Najprije tijesto premažite umakom, pa dodajte listove špinata koji nije potrebno kuhati ni previše sitniti. Paradajz narežite na tanke kriške pa ga poslažite po špinatu. Na sve dodajte sudžuku, pa sve pospite narendanom mozzarellom.

Pizzu pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta, u zavisnosti da li želite da bude slabije ili dobro pečena. Tefal je i ovoga puta bio od velike pomoći Žarki Mariću u pripremi današnjeg recepta.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.