Kada se spomene mak prvo što nam pada na pamet je obično štrudla od maka, ali Žarko Marić ima recept koji je jednostavniji za napraviti a dobit ćete kolač koji će vas oduševiti.
Sastojci:
tijesto:
10 g kvasca
1 kašičica šećera
malo toplog mlijeka
1 jaje
1 kašičica soli
150 ml mlakog mlijeka
50 ml jogurta
50 ml ulja
narendana korica ½ limuna
400 g glatkog brašna
fil:
100 ml mlijeka
100 g mljevenog maka
3 kašike šećera
2 žumanca za premazivanje
šećer u prahu i mak za posipanje
Kvasac pomiješajte sa šećerom i malo toplog mlijeka, pa ostavite da odreaguje. U većoj zdjeli umutite jaje, pa dodajte so, mlijeko, jogurt, ulje i narendanu koricu limuna. Na kraju dodajte kvasac. Zatim, postepeno dodajite brašno i umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga prozirnom folijom ili krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Dok tijesto nadolazi, pripremite fil. Zagrijte mlijeko, pa dodajte šećer i mak. Kuhajte oko 10 minuta povremeno miješajući. Ostavite da se ohladi.
Tijesto na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Zatim, kalupom ili širom čašom oblikujte krugove. Pazite da broj dobivenih krugova bude paran. Pola krugova po rubovima premažite žumancem, a u sredinu stavite po kašiku nadjeva, pa ih prekrijte sa ostatkom krugova od tijesta. Zatim, sredinu blago pritisnite s manjim okruglim kalupom ili čašom, a potom nožem lagano zasijecite tijesto prema rubovima kako biste dobili latice.
Cvjetiće premažite ostatkom žumanca, pospite po želji makom i stavite u zagrijanu rernu. Kolače pecite na 200 C dok ne porumene, odnosno oko 10-15 minuta. Dok su još topli pospite ih šećerom u prahu. I kod pripreme ovog slatkog peciva nije izostala pomoć
Tefala!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.