Izbor kupovnih tortilja je svaki dan sve veći, ali nijedne se ne mogu porediti sa onima koje napravite sami. Žarko Marić ima novi recept za ovo popularno pecivo koje možete puniti različitim namirnicima.
Satojci:
tortilje:
300 g brašna
50 g putera
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 šolja tople vode
nadjev:
150 g pilećeg filea
1 svježa paprika
50 g šampinjona
1 svježi paradajz
50 g crvenog graha iz konzerve
2 kašike ulja
so
mješavina začina
biber
30 g parmezana
U brašno umiješajte puter koji ste držali na sobnoj temperaturi, pa ih što bolje umiješajte. Dodajte, potom, prašak za pecivo i malo soli, pa sve zalijte sa toplom vodom i umijesite glatko tijesto. U početku će se tijesto malo više lijepiti, ali što ga više budete mijesili postajat će mekše i glatko. Ostavite ga da miruje oko sat vremena.
Nakon što tijesto nadođe, formirajte kuglice veličine čufti, pa ih na pobrašnjenoj površini razvaljajte da budu što tanje. Debljina jufke za pitu bi bila idealna.
Kako Žarko u pripremi svojih jela koristi
Tefal tave koje imaju neprijanjajući sloj nije potrebno koristiti ulje ili drugu masnoću prilikom prženja tortilja. Gotove tortilje slažite jedne na druge i pokrivajte ih krpom, kako bi ostale mekane i tople.
Nakon toga pripremite jednostavan nadjev koji će od vaših tortilja načiniti cjelovit i ukusan obrok. Na ulju prepržite pileći file, pa dodajte sitnije narezanu svježu papriku i šampinjone. Začinite i pržite dok meso ne porumeni, pa onda dodajte svježi paradajz (može i pelat iz konzerve), te crveni grah iz konzerve. Na kraju sve pospite sa parmezanom, dobro izmiješajte i skinite s vatre. Uz ove tortilje prijat će i salata od rukole.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.