28.5.2018. 13:22
0
Začinjena piletina sa grila
Piletina je najbolja sa roštilja, ali treba paziti da ne bude suha i tvrda. Sa Tefal OptiGrillom i receptom za Začinjenu piletinu nema greške! Dobit ćete najsočniju piletinu IKAD!
Sastojci:
500 g otkoštenih bataka/karabataka
so
biber
crvena paprika

umak/marinada:
2 kašike smeđeg šećera
100 ml sirćeta/aceto balsamica
2 limuna
1 kašika biber
1 kašika crvene paprike
1 kašičica chillija
½ kašičice cimeta

U manjoj šerpici lagano otopite smeđi šećer, pa ulijte sirće ili aceto balsamico, pa dobro izmiješajte. Dodajte limun narezan na kriške (zajedno s koricom) i zagrijavajte na lagnoj vatri. Potom, dodajte biber, papriku, chilli i cimet, neprestano miješajući. Krčkajte oko 10 minuta, pa  skinite s vatre i ostavite da se ohladi. 

Batake i karabatake možete kupiti već otkoštene, a nije problem ni da to uradite sami ako kupite meso s kostima. Piletinu posolite, pobiberite i pospite crvenom paprikom sa obje strane.

Upalite Tefal OptiGrill i izaberite program za pečenje piletine. Kada indikator temperature pokažte da se gril zagrijao stavite piletinu, poklopite i pržite oko 2-3 minute. Nakon toga, podignite gornji gril, pa sa marinadom koju ste pripremili bogato premažite meso. Poklopite OptiGrill i nastavite pržiti još 2-3 minute.

Zatim, piletinu okrenite, pa je bogato premažite marinadom i sa druge strane. Ponovo je poklopite i pržite još 2-3 minute. Ako želite da vam pileća kožica bude reš onda pržite malo duže.

Gotovu piletinu izvadite u dublji tanjur, pa je prelijte još marinade, poklopite i ostavite da stoji nekoliko minuta. Začinjenu piletinu poslužite uz grilovano povrće i uživajte u najsočnijim zalogajima do sad!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.