20.7.2018. 10:22
0
Starinski jeftini kolač
Mnogi će reći kako se dobar kolač ne može napraviti bez jaja i putera, ali... Nekad su se kolači pravili od onoga što zateknete u kuhinji, a rezultati su fantastični!
Sastojci:

300 g šećera
3 kašike pekmeza od šljiva
300 g brašna
½ kesice praška za pecivo 
½ kašičice sode bikarbone
200 ml kisele vode
100 ml ulja
2 veće jabuke
100 g oraha
šećer u prahu za posipanje

Za početak pomiješajte šećer s pekmezom, pa miksajte dok se smjesa ne sjedini. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa postepeno dodajite u smjesu sa šećerom i nastavite miksati. 

Zatim, dodajte kiselu vodu i ulje, pa miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Jabuke po želji, možete oguliti i narendati, ili ako su domaće, onda ih kao što je to učinio i Žarko Marić, samo nasjeckajte na kockice. Orahe možete samljeti na sitno, ili ih samo grubo nasjeckati, pa ih dodajte s jabukama i lagano ih umiješajte u smjesu. Kolač dodatno možete obogatiti sa kašikom cimeta.

Tepsiju pomastite, ili obložite papirom za pečenje, pa u nju izlijte i ravnomjerno rasporedite smjesu. Kolač pecite na 180 stepeni oko pola sata, a nakon što se ispeče pospite ga šećerom u prahu. 

Kažu da ga nije dobro jesti toplog, ali ko mu može odoljeti kad onako mirisan i podatan izađe iz rerne?! Uživajte uz još jedan Tefal slatki recept!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.