„Vraća iz mrtvih“, „Ide pješke“, „Bir iladž“... neki su od komentara koji će vam sigurno proći glavom već nakon prvog zalogaja supe za ozdravljenje.
Sastojci:
500 g svježeg paradajza
250 g krompira
1 stabljika prase
1 luk
½ korijena celera
5 češanja bijelog luka
svježi peršun
muškatni oraščić
Luk i korijen celera isjeckajte na kockice, a češnjeve bijelog luka samo očistite od kožice. Paradajz prelijte vrelom vodom, pa poslije 5-10 minuta lako ćete skinuti koru. Ni paradajz ne morate previše sitniti, dovoljno će biti da ga presiječete na pola. Stabljiku prase dobro isperite vodom, pa je narežite na ploškice, a krompir ogulite i izrežite na veće kocke.
Veću i dublju šerpu stavite na vatru, pa redom dodajite povrće. Sve prelijte sa vodom, tako da povrće bude u vodi i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata.
Zatim, dodajte sitno nasjeckan svježi peršun i muškatni oraščić, a po želji možete supu posoliti i pobiberiti. Također, možete dodati i malo maslinovog ulja. Pustite je da se krčka još 5-10 minuta, a potom je ispasirajte, ili je izblendajte štapnim mikserom.
Kao što reče komentar na početku, ova supa diže iz mrtvih, a odlična je kao predjelo ili laganu večericu.
Tefal vam želi dobar tek!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.