Kod kuhanja je poželjno da ste maštoviti, onda je vrlo lako zamisliti da tikvice budu brodići a nadjev od gljiva dragocjeni teret koji prevoze do vašeg stomaka.
Sastojci:
400 g tikvica
30 g suhih vrganja
1 luk
200 g šampinjona
2 češnja bijelog luka
20 g bulgura
125 g mozzarelle
maslinovo ulje
origano
so
biber
Tikvice prepolovite i uzduž i poprijeko, pa iz njih odstranite „meso“ koje nemojte baciti. Izdubljene tikvice, koje tako podsjećaju na lađe, stavite u prokljuačlu blago zasoljenu vodu i blanširajte oko 3 minute. Dobro ih ocijedite, pa poredajte u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu, te ih prelijte maslinovim ulje, posolite i pobiberite.
Suhe vrganje prelijte vodom i ostavite ih da se namaču.
U tavi na maslinovom ulju prepržite kratko sitno nasjeckan luk, pa dodajte narezane šampinjone. Vrganje ocijedite, grubo narežite, pa dodajte u šampinjone. Zatim, ubacite sitno nasjeckan bijeli luk, te posolite, pobiberite i dodajte origano. Kada tečnost od gljiva skoro ispari dodajte bulgur (žitarica koja se može lako nabaviti u svakom većem marketu), pa prelijte vodom u kojoj su se namakali vrganji. Ako želite da bulgur bude mekši dodajte još šolju vodu, kratko krčkajte, pa skinite s vatre i ostavite nekoliko minuta poklopljeno. Na taj način će bulgur upiti svu tečnost i postati mekan.
Sa ovim nadjevom ispunite izdubljene tikvice, pa preko toga stavite kriške mozzarelle. Sve zapecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok sir ne porumeni.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.