22.4.2019. 16:00
0
Miješana štrudla
Recepata za štrudlu postoji bezbroj, ali rijetki su oni koji su jednostavni i nakon kojih ćete ovaj starinski kolač voljeti još i više. A upravo je takav ovaj za miješanu salatu.
Sastojci:

tijesto:
500 g brašna 
3 kašike šećera 
1 kesica vanilin šećera 
kašičica soli
4 žumanca
3 kašike pavlake
200 g putera
100 ml mlakog mlijeka
20 g svježeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika brašna

nadjev:
100 g marmelade/džema od šipka
200 g oraha
4 bjelanca
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
korica 1 limuna
1 jabuka 

Za početak napravite kvas za tijesto. Pomiješajte svježi kvasac sa toplim mlijekom, malo šećera i brašna i ostavite desetak minuta da odreaguje. 

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, so, žumance, pavlaku i puter. Zatim, dodajte kvasac i umijesite glatko tijesto. Kod ovog recepta je dobro što ne morate čekati da nadolazi, već odmah možete praviti štrudlu.

Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, pa jedno po jedno razvaljajte na pravougaonike debljine oko 0,2 – 0,3 cm. Duži dio tijesta po krajevima premažite marmeladom, pa ih zarolajte prema sredini, ali tako da ostavite slobodan prostor u središtu. Tijesto stisnite na krajevima kako vam marmelada ne bi iscurila, pa štrudlu prebacite u tepsiju u kojoj ćete peći. Ostavite je da nadolazi oko pola sata.

Za to vrijeme, napravite nadjev. Utucite bjelanca u čvrst snijeg, pa im postepeno dodajite šećer. Kada dobijete fini šlag, lagano u njega umiješajte mljevene orahe, vanilin šećer, koricu limuna i narendanu jabuku. Sa ovim nadjevom ispunite središte svake štrudle i stavite u zagrijanu rernu na 170 stepeni. Za mekanu i rumenu štrudlu potrebno je oko 40 minuta pečenja. Gotovu štrudlu, po želji, pospite šećerom u prahu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.


 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.