Paluza je još jedan tradicionalni desert koji možete praviti od svježeg ili suhog voća.
Dr. Oetker predlaže da ovaj gusti kompot napravite s jagodama.
Sastojci:
50 g Dr. Oetker gustina
150 ml vode
200 g šećera
1 Dr. Oetker limun šećer
500 ml vode
2 kašike džema od jagoda
100 g svježih jagoda
Dr. Oetker dekorativne šarene mrvice
U pola litra vode dodajte šećer i limun šećer te miješajte na jačoj vatri. Kada voda proključa, kuhajte još oko 5 minuta uz povremeno miješanje, pa smanjite vatru. Tada dodajte džem od jagoda i miješajte da se džem u potpunosti rastopi u vodi.
U posebnoj zdjelici pomiješajte gustin s vodom, pa ga lagano ulijte u paluzu i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Toplu paluzu sipajte u dublje zdjelice do pola, pa zatim staviti komadiće svježe jagode i sve prelijte opet paluzom.
Po vrhu stavite dekorativne šarene mrvice i ostavite da se dobro ohladi.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.