Toliko je recepata za muffine, ali ovaj je zaista poseban, jer donosi potpuno drugačiji doživljaj ove pozante poslastice.
Sastojci:
3 jaja
3 žumanca
1 kašičica arome vanilije
220 g šećera
140 g brašna
½ kašičice praška za pecivo
60 g putera
60 ml mlijeka
80 ml kafe
50 g šećera
30 ml ruma
krema:
240 ml vrhnja za šlag
230 g mascarponea
60 g šećera u prahu
1 kašičica arome vanilije
U posebnoj zdjeli pomiješajte jaja i žumance, pa dodajte aromu vanilije i šećer, te miksajte najmanje pet minuta, odnosno dok ne dobijete pjenastu smjesu. U brašno umiješajte prašak za pecivo, pa ga lagano dodajte u smjesu i bez miksera ga umutite.
Na laganoj vatri u mlijeku rastopite puter, pa i to lagano umijeašajte u smjesu. Sa ovom smjesom do pola punite kalupe za muffine i pecite ih oko 20 minuta na 170 stepeni.
Dok se muffini peku, a kućom se širi miris domaćih kolača, pripremite umak od kafe. Dakle, napravite kafu, po mogućnosti što jaču (može i instatn kafa), pa joj dodajte šećer i rum i zagrijavajte dok se sav šećer ne istopi. Skinite s vatre i ostavite da se prohladi.
Pečene muffine na nekoliko mjesta probodite sa čačkalicom, pa ih blago premažite sa sirupom od kafe i ostavite sa strane.
Zatim, u posebnoj zdjeli pomiješajte vrhnje za šlag, mascarpone, šećer u prahu i aromu vanilije, te ih dobro izmiksajte. Kremu izlijte u kesu za šlag sa nastavcima, pa na svaki muffin istisnite određenu količinu kreme. Po želji, sve pospite kakaom i ostavite da se ohladi.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.