Za razliku od pite koja se ipak malo duže priprema, uljevak od zelja ili zeljanik je gotov u roku od pola sata.
Sastojci:
300 g špinata
150 g pšeničnog brašna
50 g kukuruznog brašna
3 jaja
100 ml mlijeka
180 ml pavlake
100 ml ulja
100 g zrnatog sira
½ kesice praška za pecivo
1 kašika gustina
so
Špinat prelijte vrelom vodom, pa ga blanširajte oko 5 minuta. U posebnoj zdjeli pjenasto umutite jaja. Dodajte pavlaku i so, pa nastavite miksati. U drugoj zdjeli pomiješajte mlijeko i gustin, pa ih sjedinite s jajima i pavlakom.
Pomiješajte brašna i prašak za pecivo, pa ih postepeno umiješajte u ostatak smjese. Izblanširani špinat ugrubo isijecite, pa ga pomiješajte sa zrnatim sirom, pa i njega pomiješajte sa ostalim sastojcima.
Tepsiju u kojoj ćete peći zeljanik, premažite puterom i pospite sa malo brašna ili palentom, pa na to izlijte smjesu. Ravnomjerno je rasporedite po tepsiji i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata, odnosno dok ne porumeni kako biste voljeli.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.