Jedan od najlakših načina pripreme riže jeste rižoto. Naš kuhar se ovoga puta odlučio za varijantu sa gljivama i hrskavim trakicama.
Sastojci:
50 g vrganja
150 g rujnica
1 luk
50 g putera
200 g riže dugog zrna (basmati)
500 ml povrtnog temeljca
2 češnja bijelog luka
maslinovo ulje
so
biber
svježi peršun
hrskave trakice:
100 ml ulja
1 mrkva
brašno
Kako biste dodatno olakšali sebi pripremu rižota najbolje je da ga pripremate u
Tefal wok tavi. Za početak zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepržite trakice luka. Vrganje i rujnice izrežite na deblje trakice, pa ih dodajte kad luk omekša. Gljive obično na početku otpuste tečnost, pa ih pržite dok sva tečnost ne ispari. Tada posolite i pobiberite, te dodajte kocku putera i sve dobro izmiješajte.
Nakon toga, dodajte rižu koju ste prethodno dobro isprali pod mlazom vode, pa je fino izmiješajte sa gljivama i lukom. Kada se zazlati dodajte povrtni temeljac i krčkajte na lagnoj vatri dok riže ne popije svu tečnost. Pred kraj dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i svježi peršun, pa skinite s vatre.
U posebnoj šerpici zagrijte malo veću količinu ulja, pa trakice mrkve koje ste prethodno dobro uvaljali u brašno pržite par minuta. Hrskave trakice servirajte po rižotu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.