21.1.2021. 10:39
0
Čokoljubac
Treba nekad i zasladiti u životu, a to je najbolje učiniti sa domaćim kolačem. U ovom desertu će uživati posebno ljubitelji čokolade, ali ni ostali neće imati zamjerke.
Sastojci:

biskvit:
6 jaja
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
6 kašika šećera
1 vrećica vanilin šećera
4 kašike kakao praha
4 kašike čokolade u prahu
150 ml ulja
150 ml mlijeka
malo soli

bijela krema:
900 ml mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
6 kašika šećera
100 g bijele čokolade

crna krema:
900 ml mlijeka
6 kašika šećera
2 vrećice pudinga od čokolade
200 g čokolade za kuhanje

badem listići za posipanje

Krenimo od biskvita, odnosno podloge. Jaja razdvojite, pa od bjelanaca i malo soli napravite čvrst šlag. Žumanca pomiješajte sa šećerom i vanilim šećerom, pa ih pjenasto izmiksajte. Zatim, dodajte ulje i mlijeko, te nastavite miksati.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa ga posetepeno umiksajte u ostatak smjese. Potom, dodajte kakao i čokoladu u prahu, i nastavite miksati dok se sve ne sjedini. Na kraju, u smjesu lagano umiješajte šlag od bjelanaca, pa sve izlijte u tepsiju i stavite da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta. Našem kuharu proces miksanja je olakšao Tefal sa svojim vrlo praktičnim multipraktikom.

Ispečen biskvit na nekoliko mjesta probodite kako biste napravili rupe za kremu i ostavite da se hladi.

Zakuhajte mlijeko, pošećerite, pa napravite puding od vanilije. Pred kraj kuhanja dodajte izlomljenu bijelu čokoladu i miješajte dok se u potpunosti ne istopi. Kremu ostavite malo da se prohladi, pa je izlijte po biskvitu.

Tamnu kremu pravite na isti način. Napravite puding od čokolade, pa u njega dodajte kockice čokolade za kuhanje i dobro je umiješajte. Toplu kremu izlijte po kolaču, pospite sve sa listićima badema i ostavite da se dobro ohladi. 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.