I u piletini se može uživati kao u dobrom komadu mesa, ako se pripremi na pravi način. Uz malo povrća, gljiva i slatkasti sos od paradajza pileći file postaje specijalitet u kojem uživaju sva čula.
Sastojci:
500 g pilećeg filea
1 mrkva
1 ljubičasti luk
50 g konzerviranih šampinjona
1 kašika koncentrata paradajza
100 ml paradajz sosa
150 ml pilećeg temeljca
1 kašika smeđeg šećera
ulje
so
biber
U većoj i dubljoj tavi lagano zagrijte ulje, pa stavite pržiti pileći file u komadu. Dodajte krupnije izrezanu mrkvu i ljubičasti luk i pustite neka se lagano prže s piletinom. Nakon 5-6 minuta okrenite piletinu na drugu stranu, pa dodajte šampinjone iz konzerve. Pustite neka se sve prži na laganoj vatri dok piletina ne porumeni i sa druge strane.
Tada dodajte koncentrat paradajza, te so i biber. Kada se paradajz sjedini s povrćem ulijte paradajz sos, a potom i temeljac, smanjite vatru na minimalno i pustite da sve krčka oko 20-25 minuta. Pred kraj u sos umiješajte smeđi šećer i jelo skinite s vatre. Ovako pripremljenu piletinu poslužite uz pire ili palentu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.